Ako na očarujúci candy bar bez profesionálov?
Bez sladkých dezertov si nevieme predstaviť žiadnu svadbu či oslavu. Stoly sa priam prehýbajú pod náporom skvelého slaného či sladkého jedla. Nezáleži na tom, aký druh dezertov preferujete, vždy ho môžete naservírovať tak, že váš hosť bude mať zážitok už len pri pohľade naň. Skvelou alternatívou pre očarujúce servírovanie je pomocou candy baru, v slovenčine známy ako sladký stôl.
Priznávame, najjednoduchšie je objednať od profesionálov všetko, čo ku candy baru patrí. Od koláčov, cez dekorácie až po samotné servírovanie. Skúsení cukrári či cateringové firmy prispôsobia sladký stôl vašim požiadavkám, aj výzdobe. Jediným negatívom je, že cena tejto služby sa vie vyšplhať do astronomických výšok. Pre tých, ktorí majú rozpočet mierne obmedzený, ponúkame pár tipov ako si nezabudnuteľný candy bar pripraviť vlastnoručne a presne podľa svojich predstáv.
1. Výber témy
Pravdepodobne viete, na akú udalosť budete candy bar pripravovať. Preto, kým začnete vyberať recepty a zoskupovať dekorácie, je nevyhnuté určiť tému svadby či oslavy. Plánujete svadbu vo vintage, boho, minimalistickom či romantickom štýle? V príprade oslavy je to detská oslava alebo oslava životného jubilea? Na tieto otázky by ste si mali odpovedať predtým, ako začnete skutočné plánovanie.
2. Určenie veľkosti candy baru
Pripravte si zoznam hostí, aby ste mali predstavu, koľko kusov dezertov budete potrebovať. Kým v letných mesiacoch sa odporúča 3-4 ks na hosťa, v zimnom období je to už 4-5 ks. Nezabudnite do týchto počtov zarátať aj muzikantov, kamaremana, fotografa a čašníkov. Ak máte vo zvyku svojich hostí obdarovať aj svadobnou výslužkou, treba počítať aj s týmto navýšením množstva. Jedna výslužka zvyčajne obsahuje 15-20 ks svadobných koláčov. V prípade exkluzívnejších dezertov môže byť veľkosť výslužkovej krabičky menšia.
3. Výber dezertov
Na rad prichádza najdôležitejšia časť celého plánovania, výber správnych druhov sladkých dobrôt. V tomto kroku potrebujete zohľadniť tému oslavy, vaše preferencie, ale aj širokú škálu hostí. Stále platí "sto ľudí, sto chutí", no aj tak by ste pri plánovaní nemali zabudnúť na možné intolerancie a alergie, ktorými môžu vaši hostia trpieť. Ak ich dostatočne dobre nepoznáte, opýtajte sa ich na to v predstihu. Sladký stôl dokážete poskladať aj z chutných dezertov bez lepku, mlieka a sóje, stačí ak nato použijete naše Bezlepkové múčne zmesi Liana. Takéto dezerty odporúčame vhodne označiť, ideálne aj oddeliť od klasických dezertov, aby nedošlo k zámene, ktorá by mohla hosťom spôsobiť zdravotné problémy. Ponúkame vám pár našich receptov bez lepku, v prípade ak potrebujete aj ich bezlaktózovú verziu, stačí mliečne produkty vymeniť za tie bez laktózy.
Na celý recept sa dostanete kliknutím na obrázok.
Veríme tomu, že klasické recepty pozná skoro každý, minimálne ich chuť. Ak chcete hostí prekvapiť, pripravte pre nich penové dezerty poliate luxusnou zrkadlovou polevou. Nikdy nič nepokazíte makrónkami či už v pestrých pastelových farbách, ktoré rozžiaria celú sálu, alebo ich môžete prispôsobiť farbám výzdoby. Už niekoľko rokov nám kráľujú pavlovky, ktoré sa bezpochyby hodia aj na takú príležitosť ako je svadba, rodinná alebo firemná oslava. Všetkým ulahodíte aj tartaletkami naplnenými rôznymi plnkami, môžu byť čokoládové, vanilkové, karamelové aj ovocné. Kreatíve sa medze nekladú. Ak sa vám to stále nezdá byť kompletné, skúste do svojho plánu zapracovať aj donuty, dokážete ich krásne ozdobiť a efektne naservírovať.
Veľmi praktickou súčasťou candy baru sú aj dezerty v pohárikoch, či už je to panna cotta, tiramisu alebo penový dezert. Hosť si ho môže zobrať so sebou s nízkym rizikom zašpinenia. Na slávnostom stole sa vždy nájde miesto aj na tortu, inak to nie je ani na sladkom stole, kde na vhodne vybranom podnose vynikne klasická torta, ale aj váš obľúbený cheesecake. Aj v tomto prípade dokážete ulahodiť širokej škále chutí vašich hostí. Ak ešte stále máte pocit, že je toho málo, do sklenených nádob naukladajte rôzne druhy cukroviniek alebo prekvapte čokoládovou fontánou.
4. Doladenie dekorácii
Ak ste si už presne stanovili tému aj druhy dezertov, môžete smelo vyberať aj dekorácie. Vkusné etažéry, stojany, dekorácie či zápichy doplnia celý stôl a pomôžu očariť každého hosťa. Vhodné dekorácie na svadobný, ale aj detský sladký stôl môžete nájsť v našom e-shope www.liana.sk . Podľa druhu dezertov nezabudnite na stôl pripraviť aj dezertné tanieriky, lyžičky a vidličky.
Slaný či alkoholový stôl?
Predsa len preferujete skôr slané dobroty? Aj táto varianta dokáže očariť. Kto by nesiahol po slanom snacku v podobe pukancov, čipsov, praclíkov, tyčiniek alebo aj slaných koláčov? Ak by vám aj teraz bodli bezlepkové alternatívy, uložte si tieto recepty na Bezlepkové hotdogy, Bezlepkové tyčinky a Bezlepkové oškvarkové pagáče. Dokonca, ak svadobný pár či oslávenec preferuje istý druh alkoholu, takáto forma baru dokáže obzvlášniť oslavu a určite sa pri ňom zastaví nejeden plnoletý hosť. Prosecco bar, rumový bar, whisky bar, neznie to zle, však?