Bezlepkové donuty
Ingrediencie
300 g Bakery mix Liana
50 g cukor práškový
15 g droždie
250 ml teplá voda/mlieko
1 ks vajce
2 PL olej
1 KL rum/rumová aróma
Čokoládové polevy:
Biela čokoláda Liana
Čokoláda Liana 70%
stužený tuk
Ďalej potrebujeme:
olej na vyprážanie
cukrárske posypy
Postup
1. V mise s Bakery mix si urobíme priehlbinu, do ktorej dáme 100 ml teplej vody/mlieka, polievkovú lyžicu cukru a droždie. Necháme asi 15 minút nakysnúť.
2. Do pripraveného kvásku pridáme zvyšné mlieko, vajce, zvyšný cukor, olej a rumovú arómu alebo rum. Dôkladne vymiesime. Prikryjeme fóliou a necháme 30 minút vykysnúť.
3. Na pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku 100 mm a vykrajujeme kolieska s otvorom v strede. Prikryté fóliou necháme ešte 15 minút podkysnúť.
4. Vyprážame v rozohriatom oleji z oboch strán do zlatista.
5. Čokolády so stuženým tukom roztopíme nad parou alebo v mikrovlnnej rúre v dvoch 30 sekundových intervaloch, medzi ktorými čokolády premiešame.
6. Donuty namáčame z jednej strany v čokoláde a zdobíme cukrárskymi posypmi podľa vlastnej fantázie.
Dobrý tip:
Cesto na bezlepkové donuty môžete použiť aj pri príprave klasických alebo plnených bezlepkových šišiek.