Bezlepkové langoše s vlákninou, lososom a kôprovým dressingom
Kvások:
- 350 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia (bezlepkové)
- 1 ČL kryštálového cukru
Cesto:
- 200 g Liana Bread mix dark – bezgluténová múčna zmes na tmavý chlieb a pečivo s pohánkou a vlákninou
- 300 g Liana Bakery mix - bezgluténová múčna zmes na kysnuté cesto
- 1 vajce
- 250 ml kyslej smotany
- 1 ČL soli
Ďalej potrebujeme:
- múka na podsypanie cesta
- olej vhodný na vyprážanie
- papier na pečenie
Špeciálna príloha na langoše:
- 250 ml kyslej smotany
- kôpor podľa chuti
- 1 PL strúhaného parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ na dochutenie
- údený losos – plátky
- Na ozdobu:
kôpor, parmezán, prípadne citrón na pokvapkanie
-
Príprava kvásku: Pripravíme si kvások zmiešaním vlažného mlieka, droždia a cukru. Necháme postáť 10–15 min.
-
Príprava cesta: Medzitým si navážime a preosejeme múku. K múke pridáme vajce, smotanu, soľ a kvások. Cesto premiešame v robote alebo pomocou mixéra. Cesto je husté a lepivé. Kto je zvyknutý na klasické kysnuté cesto, toto je úplne iné. Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 min.
-
Tvarovanie langošov: Dosku si posypeme múkou. Naberačkou naberieme cesto, rukou spracujeme guľku, ktorú roztlačíme na požadovaný tvar langoša. Cesto je jemné, preto som si každú placku položila na papier na pečenie – vtedy sa s langošom dobre manipuluje a netrhá sa. Cesto nie je také pružné ako z klasickej múky. Z cesta si vieme pripraviť 8 langošov.
-
Pečenie: Olej si nahrejeme na teplotu 180 °C. Vložíme langoše aj s papierom do oleja, po chvíľke papier vyberieme a zahodíme. Pečieme z oboch strán dozlatista. Langoše sú pri pečení tuhé, ale po vytiahnutí zmäknú, pričom okraje ostanú príjemne chrumkavé.
-
Dressing: Smotanu zmiešame s najemno nasekaným kôprom, cesnakom, parmezánom a soľou. Langoš potrieme zmesou, naukladáme plátky údeného lososa a dozdobíme. Ja som si langoš trošku pokvapkala aj citrónom – pre doplnenie kyslosti.
Tip pre celiatikov
Vláknina je pre zdravé trávenie a imunitu kľúčová – obzvlášť pri bezlepkovej diéte. Bezlepkové múčne zmesi Liana s vlákninou a pohánkou (napr. Liana Bread mix dark) pomáhajú doplniť jedlo o cenné živiny a zároveň nezaťažiť trávenie.
Kde kúpiť bezlepkové múčne zmesi Liana?
Na prípravu tohto receptu odporúčame:
- Liana Bread mix dark – tmavá bezlepková múčna zmes s pohánkou a vlákninou
- Liana Bakery mix – univerzálna bezlepková zmes vhodná na sladké aj slané pečenie
- Tieto zmesi kúpite na našom e-shope, v niektorých lekárňach alebo si ich môžete dať predpísať – sú dostupné aj na lekársky predpis.
Kvások:
- 350 ml mlieka
- 20 g čerstvého droždia (bezlepkové)
- 1 ČL kryštálového cukru
Cesto:
- 200 g Liana Bread mix dark – bezgluténová múčna zmes na tmavý chlieb a pečivo s pohánkou a vlákninou
- 300 g Liana Bakery mix - bezgluténová múčna zmes na kysnuté cesto
- 1 vajce
- 250 ml kyslej smotany
- 1 ČL soli
Ďalej potrebujeme:
- múka na podsypanie cesta
- olej vhodný na vyprážanie
- papier na pečenie
Špeciálna príloha na langoše:
- 250 ml kyslej smotany
- kôpor podľa chuti
- 1 PL strúhaného parmezánu
- 1 strúčik cesnaku
- soľ na dochutenie
- údený losos – plátky
- Na ozdobu:
kôpor, parmezán, prípadne citrón na pokvapkanie
Produkty k receptu