Recepty našich mám: Pripravte si tradičné slovenské jedlá bez lepku s Lianou
Mnohí by nesúhlasili s našim výberom, pretože pôvod niektorých z nich nemusí byť čisto slovenský. Je pravda, že niektoré jedlá sme si ako národ privlastnili, aj keď pochádzajú napríklad od našich susedov. Na tom ale vôbec nezáleží, ak vám tieto recepty pripomenú detstvo a skvelé zážitky, ktoré ste doma pri stole so svojimi blízkymi zažili. Spomienky vám prinavráti ich skvelá vôňa, ktorá sa šíri naprieč celou kuchyňou. Vďaka tomuto článku si môžu na múčnych jedlách zamaškrtiť aj tí, ktorí sú na bezlepkovej diéte.
Halušky na rôzne spôsoby
Halušky sú asi najtradičnejšie slovenské jedlo, ktoré je možné servírovať s tvarohom, kapustou, bryndzou alebo aj obyčajným syrokrémom. Komu z vás sa už zbiehajú slinky?
Zemiakové placky
Zvyčajne kúpaliskové jedlo sa udomácnilo v mnohých našich receptoch a nemohlo to dopadnúť lepšie. Niet nad chrumkavú zemiakovú placku, ktorá sa rozplýva v ústach. A ako si ich vychutnávate vy? Samotné, ako prílohu k mäsu alebo s kyslým/ sladkým mliekom?
Šúľance
Zemiakové šúľance sú tradičným sladkým pokrmom, vhodné ako hlavné jedlo alebo ako dezert. Skvelé zasýtia a môžete si ich pripraviť na rôzne spôsoby. Preferujete makové, orechové alebo s tvarohom?
Lokše
Zemiaky sú pochutinou, ktorá tvorí základ väčšiny našich tradinčých jedál. Inak to nie je ani pri lokšiach. Pečené v piecke starej mamy, nepotrebovali sme k nim často žiadnu prílohu. Postačovala hrubá vrstva masti a obed bol na svete.
Parené buchty
Vhodné ako sladká bodka alebo sladký piatkový obed. Tieto bezlepkové buchty chutia rovnako dobre ako s klasickou pšeničkou múkou. Neveríte? Vyskúšajte.
Pirohy
Buď ste tím pirohov pripravených na sladko alebo na slano. Nič medzitým neexistuje. Kam sa radíte vy?
Šišky
S jahodovou penou, džemom alebo len tak samotné. Možnosti, ako ich konzumovať, sú rôznorodé. A bez hrubej vrstvy práškového cukru by to tiež nebolo ono, čo poviete?
Langoše
Výrazne typické festivalové jedlo si vás získa svojimi rôznymi možnosťami. Niekto ide za klasikou a nedá dopustiť na kombináciu kečup, cesnak a syr. Iní zase neváhajú skúšať stále niečo nové a preto už je v stánkoch, ktoré langoše ponúkajú, vidieť aj rôzne moderné verzie.
Medovníčky
Prechádzame k trochu sezónnejším jedlám a to k typicky vianočným. Viete si predstaviť Vianoce bez voňavých mäkkých medovníčkov? My tiež nie. Teraz si ich naviac viete pripraviť v bezlepkovej verzii.