Mäkké medovníčky lepkové aj bezlepkové
Medovníčky s klasickou pšeničnou múkou
- 160 g med
- 1 vrecko Kypriaci prášok do perníka Liana
- 1 KL Sóda bikarbóna Liana
- 1 KL Škoricový cukor Liana
- 160 g cukor kryštálový
- 120 g maslo
- 500 g múka hladká
- 2 celé vajcia
- 1 žĺtok na potieranie s 1 PL vody
Medovníčky bez lepku
- 160 g med
- 160 g cukor kryštálový
- 120 g maslo
- 200 g Fine mix Liana
- 250 g Cake mix Liana
- 2 celé vajcia
- 1 žĺtok na potieranie s 1 PL vody
Medovníčky s klasickou pšeničnou múkou:
1. Med, cukor a maslo necháme zovrieť v hrnci. Horúce nalejeme do misy s múkou, Kypriacim práškom do perníka, Sódou bikarbónou a Škoricovým cukrom. Všetko spolu zmiešame.
2. Do vychladnutej zmesi pridáme vajcia a cesto dobre vypracujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na cca 24 hodín.
3. Po odležaní v chladničke vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 5 - 7 minút. Nesmú sa pripáliť, aby nevyschli. Ešte horúce potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou a necháme vychladnúť.
4. Ozdobíme bielkovou polevou a perličkami. Medovníčky uskladňujeme v nádobe s vekom. Ak ich chceme mať dlho mäkké, dáme do nádoby k medovníčkom rozkrojené jablko. Medovníky nasajú vlhkosť a budú sa rozplývať na jazyku.
Dobrý tip:
Pre zdravšiu verziu cukor môžeme použiť trstinový. My sme nahradili v recepte 250 g klasickej pšeničnej hladkej múky zdravšou špaldovou múkou hladkou. A chutili úžasne.
Bezlepkové postup:
1. Med, cukor a maslo necháme zovrieť v hrnci. Horúce nalejeme do misy so zmesami Fine mix a Cake mix. Všetko spolu zmiešame.
2. Do vychladnutej zmesi pridáme vajcia a cesto dobre vypracujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na 24 hodín.
3. Po odležaní v chladničke vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre na cca 180 °C asi 7 minút. Nesmú sa pripáliť aby nevyschli. Ešte horúce potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou.
4. Necháme vychladnúť a uložíme do nádoby s vekom. Ak ich chceme mať dlho mäkké, dáme do nádoby k medovníčkom rozkrojené jabĺčko. Medovníky nasajú vlhkosť a budú sa nám rozplývať na jazyku.
Dobrý tip:
Pre zdravšiu verziu cukor môžeme použiť trstinový.
Medovníčky s klasickou pšeničnou múkou
- 160 g med
- 1 vrecko Kypriaci prášok do perníka Liana
- 1 KL Sóda bikarbóna Liana
- 1 KL Škoricový cukor Liana
- 160 g cukor kryštálový
- 120 g maslo
- 500 g múka hladká
- 2 celé vajcia
- 1 žĺtok na potieranie s 1 PL vody
Medovníčky bez lepku
- 160 g med
- 160 g cukor kryštálový
- 120 g maslo
- 200 g Fine mix Liana
- 250 g Cake mix Liana
- 2 celé vajcia
- 1 žĺtok na potieranie s 1 PL vody
Produkty k receptu