Mäkké medovníčky lepkové aj bezlepkové

  • Ak pečiete medovníčky na poslednú chvíľu máme pre Vás skvelý recept
pre recept na Bezlepkové medovníčky - mäkké kliknite sem.
Mäkké medovníčky lepkové aj bezlepkové
  • 89
    hodnotenie
  • Trvanie
    02:00
    (h:m)
  • Porcie
    80
    (ks)

Ingrediencie

Medovníčky s klasickou pšeničnou múkou:
160 g med
1 vrecko Kypriaci prášok do perníka Liana
1 KL Sóda bikarbóna Liana
1 KL Škoricový cukor Liana
160 g cukor kryštálový
120 g maslo
500 g múka hladká
2 celé vajcia
1 žĺtok na potieranie s 1 PL vody 

Medovníčky bez lepku:
160 g med
160 g cukor kryštálový
120 g maslo
200 g Fine mix Liana
250 g Cake mix Liana
2 celé vajcia
1 žĺtok na potieranie s 1 PL vody

 

 

 

 

Postup

Medovníčky s klasickou pšeničnou múkou:
 
1. Med, cukor a maslo necháme zovrieť v hrnci. Horúce nalejeme do misy s múkou, Kypriacim práškom do perníka, Sódou bikarbónou a Škoricovým cukrom. Všetko spolu zmiešame.
 
2. Do vychladnutej zmesi pridáme vajcia a cesto dobre vypracujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na cca 24 hodín.
 
3. Po odležaní v chladničke vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary.  Pečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 5 - 7 minút. Nesmú sa pripáliť, aby nevyschli. Ešte horúce potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou a necháme vychladnúť.
 
4. Ozdobíme bielkovou polevou a perličkami. Medovníčky uskladňujeme v nádobe s vekom. Ak ich chceme mať dlho mäkké, dáme do nádoby k medovníčkom rozkrojené jablko. Medovníky nasajú vlhkosť a budú sa rozplývať na jazyku.
 
Dobrý tip:
Pre zdravšiu verziu cukor môžeme použiť trstinový. My sme nahradili v recepte 250 g klasickej pšeničnej hladkej múky zdravšou špaldovou múkou hladkou. A chutili úžasne.
 
Bezlepkové postup:
 
1. Med, cukor a maslo necháme zovrieť v hrnci. Horúce nalejeme do misy so zmesami Fine mix a Cake mix. Všetko spolu zmiešame.
 
2. Do vychladnutej zmesi pridáme vajcia a cesto dobre vypracujeme. Zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky na 24 hodín.
 
3. Po odležaní v chladničke vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary.  Pečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre na cca 180 °C asi 7 minút. Nesmú sa pripáliť aby nevyschli. Ešte horúce potrieme rozšľahaným žĺtkom s vodou. 
 
4. Necháme vychladnúť a uložíme do nádoby s vekom. Ak ich chceme mať dlho mäkké, dáme do nádoby k medovníčkom rozkrojené jabĺčko. Medovníky nasajú vlhkosť a budú sa nám rozplývať na jazyku.
 
Dobrý tip: 
Pre zdravšiu verziu cukor môžeme použiť trstinový.
 

 

 

Produkty k receptu

Čo si myslíte o tomto recepte?

89
Počet hodnotení: 3
Používaním stránok prevádzkovateľa LIANA GOLIAŠ s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.