Som začiatočník: Aké pomôcky budem určite potrebovať, aby mi pečenie šlo od ruky?
Pečenie je doslova veda. Vyžaduje si správne pomery surovín, čas a aj správne pomôcky. S dobrými pomôckami pôjde pečenie od ruky aj úplným začiatočníkom. Ak medzi nich patríte aj vy, tento článok je práve pre vás. Poradíme vám, čo vám pri pečení na začiatok nesmie chýbať a uľahčí prácu v kuchyni.
- Rúra na pečenie
Elektrické či plynové, vstavané aj voľne stojace rúry. Výber je úplne na vás. Pamätajte však, že každý typ rúry je iný. Aj keď je v recepte presne popísané na koľko stupňov a ako dlho piecť vaše obľúbené sladké dobroty, vždy je potrebné skontrolovať či je koláč dopečený, resp. nedopečený, napríklad špáradlom.
- Ručný mixér
Pri príprave cesta a krému sa nezaobídete bez dobrého ručného mixéru. Keď už budete zvládať prácu s mixérom a šľahacími metličkami, odporúčame dokúpiť aj metličky hnetacie, ktoré slúžia na prípravu kysnutých ciest a chleba/ pečiva.
- Misy a nádoby na ingrediencie a na miešanie
Nerezové misy s pogumovaným okrajom a protišmykovým dnom sú vhodné na mixovanie, prípravu cesta alebo šľahanie. Odporúčame voliť vyššie misky, to vám umožní pohodlne miešať a šľahať rôzne suroviny bez toho, aby sa vám z misky vysypali, resp. vyliali.
- Kuchynská váha
Kuchynská váha je všeobecne uznávaná ako ten narýchlejší spôsob váženia ingrediencií. Vždy je dobré mať ju po ruke, aspoň nejakú menšiu.
- Valčeky a podložky
Drevené, plastové, silikónové... Možnosti sú rôzne. Najmä pri práci s bezlepkovým kysnutým cestom určite odporúčame používať silikónové pomôcky, bude sa vám s cestom lepšie pracovať a nebude sa lepiť. Podložka pevne priľne k stolu, cesto sa nelepí, po rozvaľkaní silikónovým valčekom je dokonale hladké. Silikónová podložka je perfektne skladná, po použití ju stačí zrolovať.
- Papier na pečenie
Pri použití profesionálneho papiera na pečenie nepotrebujete už ďalej potierať plech či formu žiadnym tukom. Papier dobre poslúži aj ako podklad do krabičiek na zákusky. Vďaka vlastnosti papiera neprepustiť vlhkosť sa koláč neznehodnotí a krabička ostane suchá.
- Stierky a metličky
Aj keď sa to nezdá, dobrá silikónová stierka je skutočne neoceniteľnou pomôckou. Je perfektná na vyškrabávanie cesta z misy, prípadne uhladzovanie krému či plnky. Šľahacia metlička je vhodná na rýchle a jednoduché ručné šľahanie krémov, poliev, riedkych ciest, vaječných bielkov a omáčok.
- Plechy
Pri pečení sladkých pokrmov sa nezaobídete bez kvalitného plechu. Kvalitný plech, najlepšie s nepriľnavou vrstvou, je na pečenie nielen potrebný, ale priam nevyhnutný. Na začiatok si zaobstarajte jeden hlboký a jeden nízky, nikdy neviete, kedy budete ktorý potrebovať. Praktický plech na pečenie, na ktorom pripravíte celý rad pokrmov bude dobre slúžiť (nielen) každému začiatočníkovi.
9. Formy na pečenie
Veľké množstvo receptov pre začiatočníkov, napríklad na korpusy, vyžaduje použitie okrúhlej formy s priemerom 20 cm. Určite si však zaobstarajte aj iné, napríklad formu na muffiny, ktorú využijete nielen na muffiny ale aj cupcakes, košíčky a rôzne slané pochutiny. Taktiež je veľmi vítané mať doma formu na bábovku. Keďže recepty zvyknú byť rýchle a jednoduché, žiadna návšteva ohlásená na poslednú chvíľu vás už neprekvapí.
- Sitká
Praktické sitko na preosievanie múky alebo práškového cukru je skvelým pomocníkom pri pečení koláčov.
- Odmerky
Odmerky v podobe lyžičiek a nádob sú užitočné a veľmi praktické pomôcky, vďaka ktorým môžete presne dávkovať suroviny pri pečení (pri nádobach aj tekuté suroviny). Lyžičky využijete najmä pri pečení hrnčekových koláčov.
- Silikónové chňapky
Silikónové chňapky majú oproti bavlneným tú výhodu, že sú protišmykové. Pri zašpinení ich stačí prejsť papierovou utierkou alebo, pri väčšom zašpinení, ľahko opláchnete vodou. Bavlnené sú náročnejšie na údržbu. Vždy pamaätajte aj na bezpečnosť, ktorá je pri manipulácií s horúcim predmetom veľmi dôležitá.
Zdroj foto: freepik.com