Bezlepkové zapekané cestoviny s tvarohom a ovocím
Základ:
- 200 g bezlepkových cestovín LIANA Quadrucci – Fliačky
 - 20 g masla
 - 1/2 ČL soli
 - 2 L vody
 - 400 g jemného tvarohu
 - 250 g kyslej smotany (10–16 %)
 - 1 ks vajce
 - 2 balenia vanilkového cukru LIANA
 - 1 PL trstinového cukru alebo 1 PL tekutého medu
 - 20 g masla na vrch
 - Maslo na potretie formy
 - Bezlepková múka na jemné pečivo na vysypanie formy
 
Ovocná vrstva:
- 2 jablká
 - 1/2 ČL škorice
 - 1 PL trstinového cukru (ak sú kyslé jablká, pokojne aj 2)
 - 1 hrsť pekanových alebo vlašských orechov
 - alebo
 - 7 marhúľ
 - 1 vanilkový cukor LIANA
 
Na dokončene:
- Bielková pena z 2 bielok a 3 PL kryštálového cukru, štipka soli,
 - alebo 10–20 g pekanových orechov a javorový sirup
 
- Fliačky uvaríme so soľou presne podľa návodu na obale (varíme 9–11 minút za občasného miešania).
 - Scedíme a ešte k teplým primiešame maslo.
 - Medzitým si pripravíme tvarohovú zmes zmiešaním tvarohu, smotany, cukru, vajíčka. Kto má rád škoricu, pokojne môže pridať aj škoricu.
 - Ovocie očistíme, marhule nakrájame na plátky a jabĺčka si nastrúhame, zmiešame so škoricou, cukrom. Kto má rád, môže pridať hrozienka alebo sušené brusnice.
 - Formu vymastíme maslom a posypeme múkou. Formy môžu byť 3 malé alebo ja som tiež piekla ako celok vo forme dĺžky do 27 cm.
 - Fliačky zmiešame s tvarohovou zmesou.
 - Na dno formy rozložíme fliačky – nie hrubú vrstvu – na vrch dáme ovocnú vrstvu. Ak máme marhule, tie posypeme vanilkovým cukrom a prikryjeme druhou vrstvou cestoviny. Pokiaľ máme vysokú formu, pokojne môžeme vrstviť fliačky – ovocie – fliačky – ovocie – fliačky. Zbytočne nedávajte hrubé vrstvy. Je potrebné, aby ovocie dalo cestovine aj svoju chuť.
 - Keď sú fliačky zarovnané, môžeme ich dať piecť v rúre, ktorú si dopredu vyhrejeme. Pečieme 25–30 minút pri teplote 180 °C.
 - Medzitým si pripravíme bielkový sneh z vajec, soli a cukru. 5 min pred koncom pečenia nanesieme penu, alebo ja som na jablkovú cestovinu naukladala orechy a poliala javorovým sirupom.
 
Základ:
- 200 g bezlepkových cestovín LIANA Quadrucci – Fliačky
 - 20 g masla
 - 1/2 ČL soli
 - 2 L vody
 - 400 g jemného tvarohu
 - 250 g kyslej smotany (10–16 %)
 - 1 ks vajce
 - 2 balenia vanilkového cukru LIANA
 - 1 PL trstinového cukru alebo 1 PL tekutého medu
 - 20 g masla na vrch
 - Maslo na potretie formy
 - Bezlepková múka na jemné pečivo na vysypanie formy
 
Ovocná vrstva:
- 2 jablká
 - 1/2 ČL škorice
 - 1 PL trstinového cukru (ak sú kyslé jablká, pokojne aj 2)
 - 1 hrsť pekanových alebo vlašských orechov
 - alebo
 - 7 marhúľ
 - 1 vanilkový cukor LIANA
 
Na dokončene:
- Bielková pena z 2 bielok a 3 PL kryštálového cukru, štipka soli,
 - alebo 10–20 g pekanových orechov a javorový sirup
 
Produkty k receptu