Bezlepkový hamburger
Na žemle potrebujeme:
- 250 ml cviklovej šťavy
- 250 ml vlažnej vody
- 1 PL kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 500 g Liana Rolls mix
- 6 PL bravčovej masti (zarovnané PL)
- 10 g soli
- Na potretie: 1 vajce
- Biely sezam
Mäso:
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 čl soli
- 1/3 čl čierneho korenia
Dresing:
- 4 PL majonézy
- 3 čl horčice
- 1 PL kečupu
- 5 malých zaváraných uhoriek
- 10 ks pažitky
- 8 vetvičiek petržlenovej vňate (použijeme len lístky)
- 1 čl sušeného cesnaku
- 1/4 čl bieleho korenia
- Soľ podľa chuti
Na dokončenie:
- 2 veľké paradajky
- 1/4 hlávky ľadového šalátu
- 150 g anglickej slaniny
- Plátkový syr (ideálne cheddar)
- Na začiatku si aktivujeme kvások. Zmiešame vodu, cukor a droždie. Keď kvások napení, pridáme cviklovú šťavu, múku, soľ, masť. Vymiešame cesto. Misu zabalíme do fólie a necháme kysnúť 45 minút. Následne si premiešame cesto a vytvarujeme valček. Narežeme kusy s hmotnosťou 120 g. Krúživým pohybom vytvarujeme gule. Necháme kysnúť 15 min. Vykysnuté žemle natrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme 20–25 minút pri teplote 200 °C.
- Medzitým si pripravíme mäso. Mleté mäso posolíme, okoreníme a dobre premiešame. Vytvarujeme guličky a rozpučíme do placky medzi dvoma papiermi na pečenie.
- Dresing: pažítku a petržlenovú vňať nasekáme najemno. Kyslé uhorky na malé kocky. Zmiešame majonézu, horčicu, bylinky, kyslé uhorky, korenie, sušený cesnak a kečup. Dobre premiešame a dochutíme soľou. Paradajky narežeme na plátky a šalát natrháme na väčšie kusy. Slaninu opečieme, rovnako aj mäso. Pred koncom na mäso položíme plátok syra.
- Na prekrojený hamburger nanesieme dresing, položíme šalát, mäso so syrom, slaninu, paradajky. Na vrchnú časť žemle nanesieme dresing a upevníme celý hamburger špáradlom.
Na žemle potrebujeme:
- 250 ml cviklovej šťavy
- 250 ml vlažnej vody
- 1 PL kryštálového cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 500 g Liana Rolls mix
- 6 PL bravčovej masti (zarovnané PL)
- 10 g soli
- Na potretie: 1 vajce
- Biely sezam
Mäso:
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 čl soli
- 1/3 čl čierneho korenia
Dresing:
- 4 PL majonézy
- 3 čl horčice
- 1 PL kečupu
- 5 malých zaváraných uhoriek
- 10 ks pažitky
- 8 vetvičiek petržlenovej vňate (použijeme len lístky)
- 1 čl sušeného cesnaku
- 1/4 čl bieleho korenia
- Soľ podľa chuti
Na dokončenie:
- 2 veľké paradajky
- 1/4 hlávky ľadového šalátu
- 150 g anglickej slaniny
- Plátkový syr (ideálne cheddar)
Produkty k receptu