Bezlepkové karamelové veterníky od majstra cukrára hotové raz-dva

Trvanie: 1:30 (h:m) Porcie: 15-20 (ks)
Víťaz show Pečie celé Slovensko 4, Pali, prichádza s receptom na najlepší karamelový veterník – tentoraz v bezlepkovej verzii s výrobkami Liana. Vďaka našej novej karamelovej poleve Liana ho pripravíte raz-dva, bez zbytočného pálenia cukru a s dokonale jemnou karamelovou chuťou. Pali recept upravil tak, aby ho zvládol upiecť každý – aj ten, kto nie je cukrár. Opäť potvrdil, že je majster pečenia – a tento veterník si jednoducho zamilujete!
Ingrediencie

Odpaľovaná hmota

  • 100 ml mlieka
  •  100 ml vody
  • 80 g masla
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • 160 g Liana Universal mix
  • 250 g vajec

 Zlatý krém

  • 50 g Liana Zlatý krém
  • 125 g cukru krupice
  • 450 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 50 ml rumu
  • 60 g žĺtok
  • 100 g mascarpone
  • 150 g šľahačkovej smotany

Karamelová šľahačka:

  • 150 g cukor krupica 
  •  380 g smotany
  •  150 g mascarpone

alebo rýchla karamelová šľahačka Liana:

Karamelová poleva:

  • 50 g Liana Poleva karamelová (2 balenia)
  • 400 g preosiaty práškový cukor
  • 8-12 lyžíc voda/mlieko
  • 40 g roztopené maslo (len pre dosiahnutie hrubšej vrstvy polevy)
Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku
  1. Odpaľovaná hmota: V hrnci zahrejeme vodu s mliekom, maslom, pridáme soľ a cukor. Zmes zohrievame do momentu kedy začne vrieť. Následne prisypeme Liana Universal mix, stiahneme teplotu, zmes dobre rozmiešame a 2 minúty odpálime. Dostaneme kompaktnú hmotu. Prenesieme ju do misy robota a necháme ju trochu schladnúť. Následne zamiešavame vajcia, vždy vo viacerých dávkach, postupne po jednom. Dostaneme hmotu lávovej konzistencie. Prenesieme do cukrárskeho vrecka a striekame veterníky v priemere cca 5 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 40 – 45 minút. Kým nie je povrch upečený do tmavšej zlatej farby. Praskliny v ceste nesmú zostať svetlé. Necháme vychladnúť a prerežeme na polovice.
  2. Zlatý krém: V miske rozmiešame časť mlieka so žĺtkami a Zlatým krémom. V hrnci zahrejeme zvyšok mlieka s maslom, rumom a cukrom. Po zahriatí mlieka zmesi spojíme a vrátime do hrnca. Uvaríme hladký krém, je dôležité ho minútku prevariť. Prenesieme do čistej nádoby, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladnúť. Po vychladnutí, krém krátko prešľaháme do hladkej konzistencie aby sme nemali hrudky. Ručne zamiešame vyšľahanú smotanu s mascarpone.
  3. a) Karamelová šľahačka s páleným cukrom: Cukor utavíme na karamel, polovicu smotany zahrejeme a deglazujeme hotový karamel. Pozor zmes je horúca, smotanu pridáme postupne. Chvíľu povaríme, aby sme dostali hladkú konzistenciu bez kusov karamelu. Následne stiahneme z tepla a prilejeme zvyšok smotany a mascarpone. Premixujeme ponorným mixérom, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť minimálne na 6h, ideálne cez noc.                                                                                           
    b) Rýchla karamelová šľahačka Liana: Ak chcete karamelovú šľahačku pripraviť rýchlo a jednoducho, stačí vám naša nová karamelová poleva Liana. Do vyšľahanej šľahačkovej smotany s mascarpone pridajte 2 balenia karamelovej polevy Liana a práškový cukor – a za pár minút máte hotovú lahodnú karamelovú šľahačku. 
  4. Karamelovú polevu pripravíme podľa návodu s pridaním preosiateho práškového cukru a vody, prípadne mlieka. Tekutosť polevy si viete regulovať množstvom pridanej tekutiny alebo pridaním roztopeného masla na dosiahnutie hrubšej vrstvy polevy.
Týmto postupom máte bezlepkový veterník od Liany raz-dva hotový – od cesta, cez krém, až po nadýchanú šľahačku a úžasnú polevu.
Ak obľubujete chrumkavejšiu polevu, práškový cukor nepreosievajte.
Pre dosiahnutie ešte lesklejšej polevy, primiešajte k poleve 1-2 lyžice rastlinného oleja.
Ak ste milovníkmi slaného karamelu, stačí pridať do polevy aj štipku soli.
Pridať hodnotenie
* * *
Ingrediencie

Odpaľovaná hmota

  • 100 ml mlieka
  •  100 ml vody
  • 80 g masla
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • 160 g Liana Universal mix
  • 250 g vajec

 Zlatý krém

  • 50 g Liana Zlatý krém
  • 125 g cukru krupice
  • 450 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 50 ml rumu
  • 60 g žĺtok
  • 100 g mascarpone
  • 150 g šľahačkovej smotany

Karamelová šľahačka:

  • 150 g cukor krupica 
  •  380 g smotany
  •  150 g mascarpone

alebo rýchla karamelová šľahačka Liana:

Karamelová poleva:

  • 50 g Liana Poleva karamelová (2 balenia)
  • 400 g preosiaty práškový cukor
  • 8-12 lyžíc voda/mlieko
  • 40 g roztopené maslo (len pre dosiahnutie hrubšej vrstvy polevy)
Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.