Bezlepkové karamelové veterníky od majstra cukrára hotové raz-dva
Odpaľovaná hmota
- 100 ml mlieka
- 100 ml vody
- 80 g masla
- štipka soli
- štipka cukru
- 160 g Liana Universal mix
- 250 g vajec
Zlatý krém
- 50 g Liana Zlatý krém
- 125 g cukru krupice
- 450 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 ml rumu
- 60 g žĺtok
- 100 g mascarpone
- 150 g šľahačkovej smotany
Karamelová šľahačka:
- 150 g cukor krupica
- 380 g smotany
- 150 g mascarpone
alebo rýchla karamelová šľahačka Liana:
- 380 g šľahačkovej smotany
- 150 g mascarpone
- 50 g Liana Poleva karamelová (2 balenia)
- 130 g práškového cukru
Karamelová poleva:
- 50 g Liana Poleva karamelová (2 balenia)
- 400 g preosiaty práškový cukor
- 8-12 lyžíc voda/mlieko
- 40 g roztopené maslo (len pre dosiahnutie hrubšej vrstvy polevy)
- Odpaľovaná hmota: V hrnci zahrejeme vodu s mliekom, maslom, pridáme soľ a cukor. Zmes zohrievame do momentu kedy začne vrieť. Následne prisypeme Liana Universal mix, stiahneme teplotu, zmes dobre rozmiešame a 2 minúty odpálime. Dostaneme kompaktnú hmotu. Prenesieme ju do misy robota a necháme ju trochu schladnúť. Následne zamiešavame vajcia, vždy vo viacerých dávkach, postupne po jednom. Dostaneme hmotu lávovej konzistencie. Prenesieme do cukrárskeho vrecka a striekame veterníky v priemere cca 5 cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 40 – 45 minút. Kým nie je povrch upečený do tmavšej zlatej farby. Praskliny v ceste nesmú zostať svetlé. Necháme vychladnúť a prerežeme na polovice.
- Zlatý krém: V miske rozmiešame časť mlieka so žĺtkami a Zlatým krémom. V hrnci zahrejeme zvyšok mlieka s maslom, rumom a cukrom. Po zahriatí mlieka zmesi spojíme a vrátime do hrnca. Uvaríme hladký krém, je dôležité ho minútku prevariť. Prenesieme do čistej nádoby, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladnúť. Po vychladnutí, krém krátko prešľaháme do hladkej konzistencie aby sme nemali hrudky. Ručne zamiešame vyšľahanú smotanu s mascarpone.
- a) Karamelová šľahačka s páleným cukrom: Cukor utavíme na karamel, polovicu smotany zahrejeme a deglazujeme hotový karamel. Pozor zmes je horúca, smotanu pridáme postupne. Chvíľu povaríme, aby sme dostali hladkú konzistenciu bez kusov karamelu. Následne stiahneme z tepla a prilejeme zvyšok smotany a mascarpone. Premixujeme ponorným mixérom, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť minimálne na 6h, ideálne cez noc.
b) Rýchla karamelová šľahačka Liana: Ak chcete karamelovú šľahačku pripraviť rýchlo a jednoducho, stačí vám naša nová karamelová poleva Liana. Do vyšľahanej šľahačkovej smotany s mascarpone pridajte 2 balenia karamelovej polevy Liana a práškový cukor – a za pár minút máte hotovú lahodnú karamelovú šľahačku. - Karamelovú polevu pripravíme podľa návodu s pridaním preosiateho práškového cukru a vody, prípadne mlieka. Tekutosť polevy si viete regulovať množstvom pridanej tekutiny alebo pridaním roztopeného masla na dosiahnutie hrubšej vrstvy polevy.
Odpaľovaná hmota
- 100 ml mlieka
- 100 ml vody
- 80 g masla
- štipka soli
- štipka cukru
- 160 g Liana Universal mix
- 250 g vajec
Zlatý krém
- 50 g Liana Zlatý krém
- 125 g cukru krupice
- 450 ml mlieka
- 50 g masla
- 50 ml rumu
- 60 g žĺtok
- 100 g mascarpone
- 150 g šľahačkovej smotany
Karamelová šľahačka:
- 150 g cukor krupica
- 380 g smotany
- 150 g mascarpone
alebo rýchla karamelová šľahačka Liana:
- 380 g šľahačkovej smotany
- 150 g mascarpone
- 50 g Liana Poleva karamelová (2 balenia)
- 130 g práškového cukru
Karamelová poleva:
- 50 g Liana Poleva karamelová (2 balenia)
- 400 g preosiaty práškový cukor
- 8-12 lyžíc voda/mlieko
- 40 g roztopené maslo (len pre dosiahnutie hrubšej vrstvy polevy)
Produkty k receptu