Bezlepková veterníková torta
Odpaľované cesto:
- 125 g múka Liana Cake mix
- 4 vajcia
- 125 g maslo
- 150 ml voda
- štipka soli
Vanilková plnka:
- 2 ks Liana Zlatý krém
- 600 ml mlieko
- 5 PL kryštál.cukor
- 1 Liana vanilk.cukor
- + 125 g zmäknuté maslo
Karamelová plnka:
- 85 g kryštál.cukor
- 85 g smotana
- + 315 g smotana
Karamelová poleva:
- 1 PL karamel
- 100 g prášk.cukor
- voda
- Do hrnca dáme vodu, maslo, soľ a privedieme k varu.
- Pridáme múku, znížime plameň a odpaľujeme cesto, teda vareškou alebo stierkou ťaháme cesto po dne hrnca, aby sa dobre odparila voda, kým cesto nezačne na dne zanechávať povlak.
- Vtedy ho premiestnime do misky. Aby rýchlejšie vychladlo, premiešame ho mixérom.
- Do ešte teplého cesta postupne zašľaháme vajcia.
- Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare kruhu (Ø 18cm).
- Okolo obložíme posuvnú tortovú formu, v odstupe od kruhu cca 2 cm. Keď som formu okolo nepoužila, cesto sa extrémne rozpínalo, narástlo do obrovských rozmerov a začalo sa moc lámať.
- Korpus pečieme na 200° 10 minút a potom na 170° cca 30 minút, podľa typu rúry
- Pripravíme si VANILKOVÚ PLNKU. Zo všetkých ingrediencií, okrem masla, uvaríme puding, prikryjeme fóliou, aby sa nespravila kôrka a necháme ho úplne vychladnúť. V miske rozšľaháme maslo a postupne do neho zašľaháme puding, kým nezískame hladký krém. Naplníme ním cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a odložíme do chladničky.
- Pripravíme si KARAMEL.Na panvicu dáme cukor, na miernom plameni ho necháme rozpustiť,
- zalejeme ho HORÚCOU smotanou a miešame o život. Ak sa po pridaní HORÚCEJ smotany utvoria hrudky, netreba panikáriť, dá sa to stálym miešaním rozpustiť. Ak by náhodou ešte nejaké ostali, alebo už nevládzete miešať, stačí karamel prepasírovať cez kovové sitko.
- Keď karamel vychladne, odložíme si z neho 1 PL (a viac) na polevu. Karamel vlejeme do stredne vyšľahanej šľahačky a došľaháme. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
- Vychladnutý upečený veterník rozrežeme na polovicu, spodný korpus naplníme vanilkovým krémom, šľahačkou, prikryjeme vrchným korpusom, ktorý polejeme karamelovou polevou. Tú si pripravíme zmiešaním 1 PL karamelu s cukrom a vodou, vody primerane, ja som dala viac( vo videu chýba záber) a polevu som mala trošku redšiu. Veterník dáme zachladiť.
Odpaľované cesto:
- 125 g múka Liana Cake mix
- 4 vajcia
- 125 g maslo
- 150 ml voda
- štipka soli
Vanilková plnka:
- 2 ks Liana Zlatý krém
- 600 ml mlieko
- 5 PL kryštál.cukor
- 1 Liana vanilk.cukor
- + 125 g zmäknuté maslo
Karamelová plnka:
- 85 g kryštál.cukor
- 85 g smotana
- + 315 g smotana
Karamelová poleva:
- 1 PL karamel
- 100 g prášk.cukor
- voda
Produkty k receptu