Bezlepkový kváskový chlieb s kefírom a medom
1. deň - rozkvas
- 150 g Bread mix dark Liana
 - 200 ml voda
 - 1,5 lyžice kvások
 
2. deň - cesto
- 30 g Ryžová múka Liana
 - 200 g Bread mix white Liana
 - 1 lyžica pohánkové vločky
 - 1 lyžička ľanové semienka
 - 1- 2 lyžice vriaca voda
 - 1 lyžica zemiakové vločky
 - 1 lyžička med
 - ½ lyžičky mletá rasca
 - 100 ml kefír
 - 50 ml voda
 - 1 lyžička soľ
 - 2 lyžice olej
 
Dodatky
- ryžová múka Liana na podsypanie
 
1. V miske rozmiešame suroviny na rozkvas. Prikryjeme vreckom a necháme v teple cca 12 hodín.
2. V malej miske zalejeme vriacou vodou pohánkové vločky a ľanové semienka. Potrebujeme, aby sa sparili a ostali mäkké.
3. Do kuchynského robota dáme rozkvas a ostatné suroviny na cesto a necháme miešať 5-7 minút. V plastovej alebo sklenenej miske necháme cesto zakryté kysnúť 3 hodiny.
4. Vykysnuté cesto preložíme na posypanú dosku a premiesime. Vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime zo všetkých strán, aby sa neprilepil a vložíme do ošatky. Ak nemáme ošatku použijeme cedník alebo misku, vyložíme utierkou a necháme kysnúť 2-3 hodiny.
5. Vyhrejeme rúru na 240°C s plechom, na ktorom budeme piecť chlieb a tiež s plechom na záparu, ktorý položíme na dno rúry.
6. Chlieb z ošatky alebo misky vyklopíme na papier na pečenie, narežeme, postriekame vodou a vložíme na vyhriaty plech. Na plech, ktorý slúži na záparu vylejeme 250 ml vriacej vody a zatvoríme rúru. Pečieme 15 minút. Následne teplotu znížime na 190°C , vytiahneme spodný plech a chlieb postriekame vodou. Necháme dopiecť 35-40 minút. Počas pečenia ešte 1-2 krát postriekame chlebík vodou. Upečený chlieb necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrý tip:
Či je chlebík upečený zistíme tak, že ak zospodu na ňho poklopeme musí dunieť. 
1. deň - rozkvas
- 150 g Bread mix dark Liana
 - 200 ml voda
 - 1,5 lyžice kvások
 
2. deň - cesto
- 30 g Ryžová múka Liana
 - 200 g Bread mix white Liana
 - 1 lyžica pohánkové vločky
 - 1 lyžička ľanové semienka
 - 1- 2 lyžice vriaca voda
 - 1 lyžica zemiakové vločky
 - 1 lyžička med
 - ½ lyžičky mletá rasca
 - 100 ml kefír
 - 50 ml voda
 - 1 lyžička soľ
 - 2 lyžice olej
 
Dodatky
- ryžová múka Liana na podsypanie
 
Produkty k receptu