Tipy a triky na vianočné pečenie
Dobré rady od Liany

Tipy a triky na vianočné pečenie

30.11.2020

Vianoce sú už za dverami a všetci si prajeme prežiť ich v čo najväčšej pohode, bez stresu a v harmónii. Prípravy na najkrajšie sviatky roka robia mnohým gazdinkám vrásky na čele už od začiatku novembra. Je nevyhnutné aplikovať tie najlepšie metódy, vybrať najchutnejšie recepty a perfektne naplánovať, aby boli Vianoce pre nás dokonalé. Ponúkame vám pár našich tipov na zvládnutie predvianočných príprav.

1. Správne načasovanie pečenia

Nie je potrebné piecť všetky druhy vianočného pečiva naraz. Môžete si to rozdeliť aj na celý december, prípadne na celé adventné obdobie. Výhodou vianočného pečenia v predstihu je to, že v čase Vianoc už časť príprav budete mať za sebou, a tak si jednoduchšie udržíte pohodu. Tri týždne pred Vianocami môžete začať s prípravou medovníkov a zázvorníkov. Často medovníky potrebujú viac času na zmäknutie. Víťazom je ten, kto vo svojom receptári má odložený recept na ihneď mäkké medovníčky. Dva týždne pred Vianocami je primerané si pripraviť linecké koláčiky, ktoré ešte nie je potrebné plniť, čajové pečivo, medvedie labky a vanilkové rožky. Týždeň pred Vianocami stačí naplniť linecké koláčiky a pripraviť nepečené koláče. Takto vám na Vianoce ostane už iba pečenie vianočky, štóly či trdelníka. Veľkú výhodu majú tí, ktorí pripravujú bezlepkové vianočné pečivo, ktoré nepotrebuje odstáť, aby zmäklo.

zdrave-vianocne-pecenie 

2. Správne uschovanie vianočného pečiva

Pripravte si uzatvárateľné nádoby z plechu, keramiky, prípadne z papiera, ale napečené koláčiky je dôležité udržať v suchu a v chladnom prostredí. Aby neboli vystavené mrazu, ale ani vysokej teplote. Najvhodnejšie na to sú tmavé špajzy, verandy, komory alebo chladničky. Odložte si koláčiky na oddelené miesto, aby nenasiakli vôňu ďalších surovín. Uistite sa, že sú úplne vychladnuté. Ak by ste ich zabalili ešte horúce, para by spôsobila ich navlhnutie. Ku koláčikom pridajte aj kúsok chleba, z ktorého nasajú vlhkosť a ostanú dlhšie čerstvejšie. Uprednostnite biely chlieb, kedže nemá výraznú arómu, ak stvrdne, vymeňte ho za nový. Ak aj napriek všetkým opatreniam vaše koláčiky stvrdli, vložte ich na pár minút zohriať do rúry. Nikto nespozná, že pred chvíľou boli tvrdé ako kameň.

vianocne-kolaciky 

3. Správny výber surovín a pomôcok

Aby boli vaše koláčiky dokonalé, musíte poznať niekoľko pravidiel, ktoré vám zabezpečia perfektný výsledok. Kvalitné suroviny sa postarajú o lepšiu chuť aj dlhšiu trvácnosť vianočného pečiva.

A) Všetky suroviny na prípravu cesta si pripravte skôr, aby všetky dosiahli rovnakú izbovú teplotu.

B) Cukor, kakao a múku pred použitím preosejte cez sitko, aby sa do nich dostal vzduch.

C) Cesto je poddajnejšie, ak ho pár hodín, najlepšie cez noc necháte zabalené v potravinovej fólii odležať v chladničke.

D) Ak medovníčky potriete ešte horúce s osladeným mliekom s trochou zemiakového či kukuričného škrobu vytvoríte lesklý povrch. Vianočku pre lesk potrite vajíčkom s trochou mlieka.

E) Používajte kvalitné maslo, ideálne s min. 82% tuku. Margaríny obsahujú množstvo trans-tukov a umelých prísad, ktoré stoja za civilizačnými ochoreniami. Olej je možné nahradiť kvalitným nerafinovaným olejom alebo kokosovým olejom. Vhodné na prácu s vysokými teplotami je aj prepustené maslo ghee, ktoré je odolné až do 250°C. Dá sa použiť vždy namiesto tuku.

F) Pre lepšiu chuť cesta namiesto celého vajíčka použite iba žĺtok.

pecieme-na-vianoce 

4. Správne čistenie pomôcok

Pečenie so sebou prináša aj rôzne nehody, či sú to zabudnuté koláčiky v rúre, ktoré sa kvalitne pripálili na plech alebo spálený karamel v hrnci. Nemusíte ako prvú pomoc používať drahé čistiace prostriedky na pripáleniny či mastnoty. Postačí vám balenie Sódy bikarbóny Liana v spojení s inými ingredienciami, ktoré určite nájdete u vás doma.

Na pripalený hrniec vám vystačí ocot, Sóda bikarbóna Liana a teplá voda. Vytvoríte pastu, ktorú nanesiete na pripálené časti, tie sa budú postupne uvoľnovať. Hrniec následne opláchnite teplou vodou a postup opakujte dovtedy, kým pripálenina nezmizne. Nepoužívajte sódu na hliník ani teflón.

Z nerezových povrchov odstránite pripáleniny kombináciou saponátu so Sódou bikarbónou Liana. Na pripálené dno nalejte saponát, posypte ho sódou, zalejte vodou a priveďte do varu. Po 2 minútach hrniec môžete odstaviť, vyliať a dočistiť drsnejšou stranou hubky na riad.

Pripálený karamel najjednoduchšie odstránite spojením Sódy bikarbóny Liana s peroxidom. Zároveň toto duo vášmu riadu dodá stratený lesk.

ako-odstranit-pripaleninu

A nezabudnite, najkrajšie spomienky vznikajú vtedy, keď nič nejde podľa plánu. Užite si vianočné sviatky so svojími najbližšími, s možno nedokonalo ozdobenými medovníkmi, no s perfektnou chuťou. S lineckými koláčikmi nevydarených tvarov, no plnenými s láskou. S občasnou smietkou prachu, vďaka ktorej si aspoň na chvíľu môžete povedať, že tento rok sú to biele Vianoce. S radosťou z bežných aj výnimočných chvíľ si to užite tak, ako to máte najradšej.

Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné