Bezlepková vianočná štóla
Ingrediencie
Cesto:
280 g Bakery mix Liana
125 g roztopené maslo
2 ks vajce
15 g droždie
50 ml mlieko
80 g cukor práškový
1PL cukor kryštálový
70 g 1 deň namočené hrozienka v rume
70 g brusnice
hrsť mandle (alebo orechy)
100 g kandizovaná pomarančová kôra
Ďalej potrebujeme:
tuk na vymastenie formy
vajce s mliekom na potretie pred pečením
80 g cukor na posypanie
60 g maslo na potretie
Postup
1. Z vlažnej vody, droždia a lyžice Bakery mix urobíme kvások. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
2. Suroviny na cesto zmiešame s vykysnutým kváskom z droždia a ručne všetko spracujeme. Necháme zakryté cesto kysnúť cca 45 minút.
3. Na pracovnej podložke vyvaľkáme 2 cm obdĺžnik. Vložíme sušené ovocie, kandizovanú pomarančovú kôru, mleté mandle a premiesime. Vytvarujeme do štóly, vyčnievajúce ovocie zatlačíme do cesta a štólu preložíme do formy vymastenej olejom. Prikryté fóliou necháme cca 45-60 minút podkysnúť.
4. Potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35-40 minút.
5. Horúcu vianočnú štólu potrieme roztopeným maslom a husto posypeme cukrom.
6. Ak chceme, aby nám štóla vydržala čo najdlhšie, zabalíme ju do potravinovej fólie.