Bezlepková vianočná štóla
Cesto
- 280 g Bakery mix Liana
- 125 g roztopené maslo
- 2 ks vajce
- 15 g droždie
- 50 ml mlieko
- 80 g cukor práškový
- 1PL cukor kryštálový
- 70 g 1 deň namočené hrozienka v rume
- 70 g brusnice
- hrsť mandle (alebo orechy)
- 100 g kandizovaná pomarančová kôra
Ďalej potrebujeme
- tuk na vymastenie formy
- vajce s mliekom na potretie pred pečením
- 80 g cukor na posypanie
- 60 g maslo na potretie
1. Z vlažnej vody, droždia a lyžice Bakery mix urobíme kvások. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
2. Suroviny na cesto zmiešame s vykysnutým kváskom z droždia a ručne všetko spracujeme. Necháme zakryté cesto kysnúť cca 45 minút.
3. Na pracovnej podložke vyvaľkáme 2 cm obdĺžnik. Vložíme sušené ovocie, kandizovanú pomarančovú kôru, mleté mandle a premiesime. Vytvarujeme do štóly, vyčnievajúce ovocie zatlačíme do cesta a štólu preložíme do formy vymastenej olejom. Prikryté fóliou necháme cca 45-60 minút podkysnúť.
4. Potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35-40 minút.
5. Horúcu vianočnú štólu potrieme roztopeným maslom a husto posypeme cukrom.
6. Ak chceme, aby nám štóla vydržala čo najdlhšie, zabalíme ju do potravinovej fólie.
Cesto
- 280 g Bakery mix Liana
- 125 g roztopené maslo
- 2 ks vajce
- 15 g droždie
- 50 ml mlieko
- 80 g cukor práškový
- 1PL cukor kryštálový
- 70 g 1 deň namočené hrozienka v rume
- 70 g brusnice
- hrsť mandle (alebo orechy)
- 100 g kandizovaná pomarančová kôra
Ďalej potrebujeme
- tuk na vymastenie formy
- vajce s mliekom na potretie pred pečením
- 80 g cukor na posypanie
- 60 g maslo na potretie
Produkty k receptu