Salajka - kypriaci prášok starých mám
Hydrogénuhličitan amónny (známy aj ako amónium, salajka alebo jelenia soľ) je typ kypriaceho prášku do zákuskov, ktorý staré mamy v minulosti vo veľkej miere využívali. Táto zlúčenina sa pri zahrievaní rozkladá na oxid uhličitý, vodu a amoniak, čo pomáha koláču nadobudnúť objem. Jej použitie však bolo do značnej miery nahradené bežnejšími kypriacimi prostriedkami, ako je prášok do pečiva a sóda bikarbóna, a v moderných receptoch na pečenie sa vyskytujú čoraz zriedkavejšie. Po upečení je cesto tvrdé, ale po naplnení džemom, krémom alebo inou plnkou po pár hodinách zmäkne. Keďže nepotrebujete pridávať tuk, je zákusok aj menej kalorický. Zákusok je tak vo výsledku trvanlivý, jemný a bez zbytočného tuku navyše.
Jelenia soľ alebo Salajka, má niektoré typické vlastnosti, ktoré ju odlišujú od iných kypriacich látok:
Vôňa amoniaku: Salajka pri zahrievaní uvoľňuje amoniak, ktorý môže mať počas pečenia silný zápach. Po strete s kyslíkom (t.j. keď balíček otvoríte) rýchlo vyprchá.
Skladovanie: Salajku skladujte na suchom a tmavom mieste. Vplyvom vlhkosti môže vyprchať a po jej otvorení vás následne môže prekvapiť prázdny obal. Akonáhle Salajku zakúpite, odporúčame ju čím skôr použiť pri pečení. Totiž aj pri dlhom skladovaní hrozí, že vyprchá.
Chrumkavá textúra: Salajka sa často používa v receptoch, kde sa vyžaduje krehká textúra, ako napríklad v určitých typoch zákuskov či slaných praclíkoch.
Špecifické recepty: Salajka sa častejšie používa v tradičných alebo regionálnych receptoch, ako sú plnené perníčky, zemiakový medovník alebo košické punčové rezy. Ak sa riadite receptom, ktorý ich vyslovene vyžaduje, je dobré ich použiť.
Obmedzená dostupnosť: Salajka môže byť v niektorých krajinách ťažšie dostupná v porovnaní s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Na Slovensku kúpite Salajku v našom e-shope.
Neváhajte sa inšpirovať našimi receptami, ktoré Salajku obsahujú:
Bezlepkové:
Bezlepkové zázvorníky
Bezlepkový pardubický perník
Bezlepkový dobošový rez
Bezlepková anglická krémeška
Bezlepkové praclíky
S lepkom:
Kávový zákusok
Pardubický perník
Dobošový rez
Anglická krémeška
Košické punčové rezy
Zemiakový medovník plnený lekvárom
Slovenský krémovník