Pardubické medovníčky zo Salajky
Ingrediencie
Cesto:
1,1 kg múka hladká
1 vrecko Salajka jelenia soľ Liana
1 vrecko Kypriaci prášok do perníka Liana
1 KL Škoricový cukor Liana
200 g roztopený med
50 g džem alebo lekvár
2 vajcia
vychladnutý pripravený sirup
1,1 kg múka hladká
1 vrecko Salajka jelenia soľ Liana
1 vrecko Kypriaci prášok do perníka Liana
1 KL Škoricový cukor Liana
200 g roztopený med
50 g džem alebo lekvár
2 vajcia
vychladnutý pripravený sirup
Sirup:
500 g cukor kryštálový
500 g cukor kryštálový
1 KL Sóda bikarbóna Liana
250 ml voda
250 ml voda
Plnka:
zomleté upečené zvyšky zo 6. a 7. cesta
150 - 200 g mleté orechy
150 ml vriaca voda
350 ml džem
zomleté upečené zvyšky zo 6. a 7. cesta
150 - 200 g mleté orechy
150 ml vriaca voda
350 ml džem
Postup
1. Suroviny na sirup zmiešame a necháme mierne vrieť 5 - 7 minút.
2. Suroviny na cesto spolu zmiesime a necháme zabalené v potravinovej fólii do ďalšieho dňa.
3. Cesto rozdelíme na 7 častí, rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a povykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na papieri na pečenie 3 - 5 minút pri 200°C (majú byť hladké nepripečené).
4. Zvyšky po vykrojení zo 6. a 7. cesta upečieme na plechu a vychladnuté pomelieme na plnku. Mleté orechy zaparíme vriacou vodou a pridáme džem. Nakoniec podľa hustoty môžeme pridať vodu alebo rum. Zlepujeme dva perníky plnkou a polejeme čokoládou.
Dobrý tip:
Dobrý tip:
Sú trvanlivé a vydržia aj mesiac.