Bezlepkový pardubický perník
Sirup
- 250 g cukor kryštálový
- 125 ml voda
- ½ lyžičky Sóda bikarbóna Liana
Cesto
- 250 g Fine mix Liana
- 250 g Universal mix Liana
- ½ vrecka Salajka jelenia soľ Liana
- 100 g roztopený med
- 25 g džem alebo lekvár
- 1ks vajce
- vychladnutý sirup
Plnka
- zomleté upečené zvyšky
- 100 g zomleté orechy
- asi1 dcl vriaca voda
- cca 200 ml džem
Čokoládová poleva
- 100 g Čokoláda Liana 70%
- 50 g stužený tuk
- ½ PL Olej
- Suroviny na sirup dáme do hrnca a necháme mierne vrieť 5-7 minút. Odložíme na chladné miesto.
- Suroviny na cesto spracujeme v miske s dobre vychladnutým uvareným sirupom.
- Všetko spolu zmiesime, zabalíme do potravinovej fólie a uložíme do chladničky do druhého dňa.
- Cesto rozdelíme na 4 častí, rozvaľkáme na podložke posypanej zmesou Universal mix Liana na hrúbku 3 mm povykrajujeme rôzne tvary. My sme vyskúšali pokrájať na obdĺžníky ako klasicé pardubické perníky z obchodu. Pečieme na papieri na pečenie 5 min. na 180°C - majú byť hladké nepripečené. Zvyšky po vykrojení z 3. a 4.cesta upečieme na plechu a vychladnuté pomelieme na plnku.
- Zomleté zvyšky a orechy zaparíme vriacou vodou asi 1 dcl a pridáme približne 200 ml džemu. Nakoniec podľa hustoty môžeme pridať ešte vodu alebo rum. Zlepujeme dva perníky plnkou a polejeme alebo obalíme v čokoláde. Uložíme do uzavretej nádoby na pár dní pokiaľ nezmäknú.
Dobrý tip:
Perník môžme naplniť len čisto džemom alebo lekvárom a obaliť v čokoláde. Čím je perník hrubší, tým dlhší čas potrebuje na zmäknutie. Ak dáme do nádoby s perníkmi rozkrojené jabĺčko, rýchlejšie nám zmäknú. Perníky sú trvanlivé.
Sirup
- 250 g cukor kryštálový
- 125 ml voda
- ½ lyžičky Sóda bikarbóna Liana
Cesto
- 250 g Fine mix Liana
- 250 g Universal mix Liana
- ½ vrecka Salajka jelenia soľ Liana
- 100 g roztopený med
- 25 g džem alebo lekvár
- 1ks vajce
- vychladnutý sirup
Plnka
- zomleté upečené zvyšky
- 100 g zomleté orechy
- asi1 dcl vriaca voda
- cca 200 ml džem
Čokoládová poleva
- 100 g Čokoláda Liana 70%
- 50 g stužený tuk
- ½ PL Olej
Produkty k receptu