Bezlepkový perník s hruškami poliaty karamelom

0:45 (h:m)
0:45 (h:m)
Porcie: 8-10 (ks)
Objavte náš nový recept na hruškový perník s karamelovou polevou, ktorý vás okamžite očarí nielen svojou chuťou, ale aj svojím vzhľadom. Tento lahodný
Ingrediencie

Perníkové cesto

  • 2 hrnčeky Fine mix Liana
  • 1 hrnček kryštálový cukor
  • 1 hrnček mlieko sladké/acidko
  • 1/2 hrnček olej
  • 1 ks vajce
     

Karamelová poleva

  • 60 ml voda
  • 125 g kryštálový cukor
  • 65 ml smotana na šľahanie
  • 1 PL maslo
  • štipka soli
     
Ďalej potrebujeme
  • 5 ks hruška
  • posekané orechy

    → forma s rozmerom 31 x 11 x 8 cm

Nakúpiť Liana produkty z receptu

Postup
  1. Umyté hrušky ošúpeme, rozpolíme a zbavíme jadrovníkov. Hrušky necháme v celku aj so stopkou.
  2. Perníkové cesto: Všetky suroviny zmiešame v miske a vyšľaháme elektrickým mixérom. Podľa potreby môžeme doliať mlieko, ak by bolo cesto príliš tuhé.
  3. Vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
  4. Rozpolené hrušky rozložíme na stojato do cesta.
  5. Pečieme pri 165°C 30 minút. Po dopečení perník necháme vychladnúť, následne ho vyberieme z formy.
  6. Karamelová poleva: Medzitým pripravíme karamelovú polevu. Vodu a cukor dáme do vyššej nádoby a zohrievame na najvyššej teplote. Keď dosiahneme bod varu, hmotu prikryjeme, ideálne priesvitnou pokrievkou, aby sme mohli sledovať proces karamelizácie. Hneď ako začne karamelizácia, teplotu znížime na polovicu a odsledujeme si karamel, aby mal nami požadovanú farbu. Po celý čas karamel NEMIEŠAME. Na záver vmiešame smotanu na šľahanie, maslo a soľ. Množstvo soli prispôsobíme svojej chuti, na zvýraznenie karamelu pridáme pár kryštálikov, ak chceme slaný karamel, pridáme cca polovicu kávovej lyžičky.
  7. Takto pripravenou polevou polejeme hotový perníkový koláč. Na posypanie môžeme použiť posekané orechy.
Dobrý tip 1: Do cesta po vyšľahaní môžeme pre obmenu rôznych variácií lyžicou primiešať podľa chuti napr. kúsky čokolády, drvené orechy, sušené hrozienka, mak, kokos...

 

Dobrý tip 2: Pred koncom pečenia skontrolujte cesto pomocou špáradla, či je dostatočne prepečené.

 

Dobrý tip 3: Hrušky môžete použiť vcelku, alebo ich nakrájať na kocky na spôsob hruškovo-perníkovej bublaniny.
Ohodnotiť recept

Prihláste sa, ak chcete pridať hodnotenie.

Ingrediencie

Perníkové cesto

  • 2 hrnčeky Fine mix Liana
  • 1 hrnček kryštálový cukor
  • 1 hrnček mlieko sladké/acidko
  • 1/2 hrnček olej
  • 1 ks vajce
     

Karamelová poleva

  • 60 ml voda
  • 125 g kryštálový cukor
  • 65 ml smotana na šľahanie
  • 1 PL maslo
  • štipka soli
     
Ďalej potrebujeme
  • 5 ks hruška
  • posekané orechy

    → forma s rozmerom 31 x 11 x 8 cm

Nakúpiť Liana produkty z receptu


Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Zásady používania cookies

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.