Bezlepkový perník s hruškami poliaty karamelom
Perníkové cesto
- 2 hrnčeky Fine mix Liana
- 1 hrnček kryštálový cukor
- 1 hrnček mlieko sladké/acidko
- 1/2 hrnček olej
- 1 ks vajce
Karamelová poleva
- 60 ml voda
- 125 g kryštálový cukor
- 65 ml smotana na šľahanie
- 1 PL maslo
- štipka soli
Ďalej potrebujeme
- 5 ks hruška
- posekané orechy
→ forma s rozmerom 31 x 11 x 8 cm
- Umyté hrušky ošúpeme, rozpolíme a zbavíme jadrovníkov. Hrušky necháme v celku aj so stopkou.
- Perníkové cesto: Všetky suroviny zmiešame v miske a vyšľaháme elektrickým mixérom. Podľa potreby môžeme doliať mlieko, ak by bolo cesto príliš tuhé.
- Vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
- Rozpolené hrušky rozložíme na stojato do cesta.
- Pečieme pri 165°C 30 minút. Po dopečení perník necháme vychladnúť, následne ho vyberieme z formy.
- Karamelová poleva: Medzitým pripravíme karamelovú polevu. Vodu a cukor dáme do vyššej nádoby a zohrievame na najvyššej teplote. Keď dosiahneme bod varu, hmotu prikryjeme, ideálne priesvitnou pokrievkou, aby sme mohli sledovať proces karamelizácie. Hneď ako začne karamelizácia, teplotu znížime na polovicu a odsledujeme si karamel, aby mal nami požadovanú farbu. Po celý čas karamel NEMIEŠAME. Na záver vmiešame smotanu na šľahanie, maslo a soľ. Množstvo soli prispôsobíme svojej chuti, na zvýraznenie karamelu pridáme pár kryštálikov, ak chceme slaný karamel, pridáme cca polovicu kávovej lyžičky.
- Takto pripravenou polevou polejeme hotový perníkový koláč. Na posypanie môžeme použiť posekané orechy.
Perníkové cesto
- 2 hrnčeky Fine mix Liana
- 1 hrnček kryštálový cukor
- 1 hrnček mlieko sladké/acidko
- 1/2 hrnček olej
- 1 ks vajce
Karamelová poleva
- 60 ml voda
- 125 g kryštálový cukor
- 65 ml smotana na šľahanie
- 1 PL maslo
- štipka soli
Ďalej potrebujeme
- 5 ks hruška
- posekané orechy
→ forma s rozmerom 31 x 11 x 8 cm
Produkty k receptu