Priaznivé účinky kakaa na naše zdravie
Mnohé výskumy dokazujú, že kvalitné kakao môže byť veľmi užitočné pre naše zdravie a organizmus. Obsahuje cenné látky, minerály (horčík, draslík, železo, vápnik) a vitamíny (A, B, C, E), ktoré sú prospešné proti únave, srdcových problémoch, problémoch s obličkami, pri horúčke, pomáha znižovať cholesterol či dokonca pomáha pri chudnutí.
Kakao je základnou ingredienciou čokolády avšak bežná čokoláda je plná cukru a kalórií, preto treba siahnuť po takej, ktorá obsahuje minimálne 70% kakaa! Kakaovník obsahuje kakaové bôby teda semienka plodov kakaovníka, ktoré ukrývajú množstvo flavonoidov (vedeli ste, že ešte viac ako čučoriedky?) Pravidelným požívaním horkej čokolády môžeme znížiť cholesterol a v kombinácii s kvalitným kakaom dokonca aj schudnúť! Ak Vás prepadne chuť na sladké stačí zjesť dve kocky kvalitnej horkej čokolády a chuť na sladké je preč.
Okrem tmavej čokolády môžeme priamo konzumovať kakaové bôby, ktoré podporujú koncentráciu, u seniorov zlepšujú mozgovú činnosť, prekrvujú mozog, navodzujú pocit šťastia a dobrej nálady, u žien zmierňujú predmenštruačné bolesti, znižujú krvný tlak. Kakaové bôby konzumujeme celé 5 - 10 bôbov denne alebo mleté, cca 15 g denne.
Kakao môže mať rôzne odtiene; od hnedej, červenej až po čiernu farbu. Dobrým tipom pre Vás ako spoznáte kvalitné kakao od toho menej kvalitného je, že kvalitné kakao aromaticky vonia. Kakao uchovávame na suchom mieste a so stálou teplotou, pretože má tendenciu rýchlo navlhnúť.
NÁHRADA KAKAA V KUCHYNI
Ako to už býva ani konzumácia kakaa nie je pre každého. Ľudia trpiaci alergiou na kakao by sa mali vyhýbať tmavej čokoláde. To platí aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou a pre ľudí s chorobou DNA. V takýchto prípadoch odporúčame KAROB - prášok vyrobený z plodov rohovníka obyčajného alebo ľudovo povedané zo svätojánskeho chlebíka.
Samotný kakaový bôb má horkastú chuť (záleží aj od regiónu, kde sa pestuje). Pri kakau je horká chuť už o niečo znížená. Ak neobľubujete príliš horkú chuť skúste kakao skombinovať s dozretými banánmi v nápojoch, s kokosom alebo s bezlepkovými cereáliami.
KAKAOVÉ MASLO
Výborne sa hodí do nápojov, niektorých druhov ciest alebo na torty. Má vysoký bod prepaľovania, t.z, že vydrží až do približne 200°C. Kakaové maslo využívajú aj farmaceutické strediská na výrobu krémov, deodorandov, balzamov na pery. Pôsobí blahodárne na pokožku; upokojuje ju, zvláčňuje, lieči suchú pokožku. Maslo sa začína topiť už pri 30°C, preto je jeho aplikácia veľmi jednoduchá.
Kakao tmavé Liana 100 g so zníženým obsahom tuku 10 - 12% na pečenie, krémy, pudingy, zmrzliny môžete kúpiť tu.
Kakao tmavé s obsahom kakaového masla 10 - 12% v 1 kg balení môžete kúpiť tu.
Kakao EXTRA tmavé s obsahom kakaového masla 10 - 12% v 1 kg balení kúpite tu.
Kakao HOLANDSKÉ s obsahom kakaového masla 10 - 12% v 1 kg balení kúpite tu.
Kakao HOLANDSKÉ s obsahom kakaového masla 20 - 22% v 1 kg balení kúpite tu.