Bezlepkový perník s hruškami poliaty karamelom
Perníkové cesto
- 2 hrnčeky Fine mix Liana
 - 1 hrnček kryštálový cukor
 - 1 hrnček mlieko sladké/acidko
 - 1/2 hrnček olej
 - 1 ks vajce
 
Karamelová poleva
- 60 ml voda
 - 125 g kryštálový cukor
 - 65 ml smotana na šľahanie
 - 1 PL maslo
 - štipka soli
 
Ďalej potrebujeme
- 5 ks hruška
 - posekané orechy
→ forma s rozmerom 31 x 11 x 8 cm 
- Umyté hrušky ošúpeme, rozpolíme a zbavíme jadrovníkov. Hrušky necháme v celku aj so stopkou.
 - Perníkové cesto: Všetky suroviny zmiešame v miske a vyšľaháme elektrickým mixérom. Podľa potreby môžeme doliať mlieko, ak by bolo cesto príliš tuhé.
 - Vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
 - Rozpolené hrušky rozložíme na stojato do cesta.
 - Pečieme pri 165°C 30 minút. Po dopečení perník necháme vychladnúť, následne ho vyberieme z formy.
 - Karamelová poleva: Medzitým pripravíme karamelovú polevu. Vodu a cukor dáme do vyššej nádoby a zohrievame na najvyššej teplote. Keď dosiahneme bod varu, hmotu prikryjeme, ideálne priesvitnou pokrievkou, aby sme mohli sledovať proces karamelizácie. Hneď ako začne karamelizácia, teplotu znížime na polovicu a odsledujeme si karamel, aby mal nami požadovanú farbu. Po celý čas karamel NEMIEŠAME. Na záver vmiešame smotanu na šľahanie, maslo a soľ. Množstvo soli prispôsobíme svojej chuti, na zvýraznenie karamelu pridáme pár kryštálikov, ak chceme slaný karamel, pridáme cca polovicu kávovej lyžičky.
 - Takto pripravenou polevou polejeme hotový perníkový koláč. Na posypanie môžeme použiť posekané orechy.
 
Perníkové cesto
- 2 hrnčeky Fine mix Liana
 - 1 hrnček kryštálový cukor
 - 1 hrnček mlieko sladké/acidko
 - 1/2 hrnček olej
 - 1 ks vajce
 
Karamelová poleva
- 60 ml voda
 - 125 g kryštálový cukor
 - 65 ml smotana na šľahanie
 - 1 PL maslo
 - štipka soli
 
Ďalej potrebujeme
- 5 ks hruška
 - posekané orechy
→ forma s rozmerom 31 x 11 x 8 cm 
Produkty k receptu