Bezlepkové raňajkové žemle s mandľami
- 320 g Bakery mix Liana
 - 200 ml teplé mlieko
 - 100 g sušené brusnice a hrozienka
 - 70 g mleté mandle
 - 60 g roztopené maslo
 - 50 g cukor kryštálový
 - ½ kocky droždie
 - 1 PL cukor (na kvások)
 - 1 ks vajce
 - štipka soli
 
Ďalej potrebujeme
- ryžová múka Liana na posypanie podložky
 - rozšľahaný žĺtok na potretie žemličiek
 - nahrubo nasekané mandle
 - práškový cukor
 
- V teplom mlieku rozmiešame 1 PL cukru, rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Bakery mix Liana, cukor, štipku soli, mleté mandle rozmiešame v kuchynskom robote. Pridáme vajíčko, nakysnutý kvások z droždia, roztopené maslo a vypracujeme cesto. Na záver zamiešame brusnice a hrozienka. Cesto necháme kysnúť cca 60 minút.
 - Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej pracovnej podložke a rozdelíme na 8 častí. Z každej časti vypracujeme bochník a prenesieme na plech vystlaný fóliou na pečenie. Prikryjeme a necháme podkysnúť 20 minút.
 - Pred pečením potrieme žemle rozšľahaným žĺtkom a nahrubo posypeme nasekanými mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C 20 - 25 minút. Vychladnuté žemličky posypeme práškovým cukrom.
 
Dobrý tip:
K sladkým žemliam s mandľami sa skvele hodí náš Čerešňový džem alebo Jahodový džem.
- 320 g Bakery mix Liana
 - 200 ml teplé mlieko
 - 100 g sušené brusnice a hrozienka
 - 70 g mleté mandle
 - 60 g roztopené maslo
 - 50 g cukor kryštálový
 - ½ kocky droždie
 - 1 PL cukor (na kvások)
 - 1 ks vajce
 - štipka soli
 
Ďalej potrebujeme
- ryžová múka Liana na posypanie podložky
 - rozšľahaný žĺtok na potretie žemličiek
 - nahrubo nasekané mandle
 - práškový cukor
 
Produkty k receptu