Chute vianočných trhov u vás doma
Rady pri vianočnom pečení

Chute vianočných trhov u vás doma

14.12.2021

Vplyv pandémie je v čase vianočných sviatkov cítiť viac ako po zvyšok roka. Nemôžeme byť so svojimi blízkymi, užívať si punč na vianočných trhoch, ani skvelé jedlá, ktoré rozvoniavali po celom námestí. Veríme, že vám tie chvíle chýbajú tak ako nám, preto sme si pre vás pripravili recepty tradičných jedál z vianočných trhov. Užite si chvíle so skvelým jedlom a vašimi najbližšími aj doma.

Trdelník je asi najobľúbenejším jedlom všetkých trhov po celý rok. Originál upečený na trdle nad ohňom si pravdepodobne doma upiecť nedokážete. Ale ak budete postupovať podľa nášho receptu, určite pripravíte taký, ktorý dokáže tromfnúť aj ten na najvýchyrenejších trhoch. A čo je jeho najväčšou výhodou? Môžete ho obaliť v čomkoľvek chcete, či to bude tradičný trdelík obalený v cukre a orechoch alebo použijete kakao, škoricu či vanilku. Recept na klasický trdelník nájdete tu a jeho bezlepkovú verziu tu.

Zemiakové lokše sú na vianočných trhoch prevažne špecialitou západneho slovenska, čisté, s makom, slivkovým lekvárom, čokoládovou nátierkou alebo aj tvarohom. Predsa len, tie kačacie a husacie hody trvajú prikrátko, aby sme si takú dobrotu dokázali skutočne vychutnať. Základný recept na bezlepkové zemiakové lokše nájdete tu, ak máte chuť na ich plnenú podobu, kliknite tu.

trdelik-recept

Na západe Slovenska ostaneme aj naďalej, Zázvorníky sa hrdo pýšia na trhoch aj vianočných stoloch. Chrumkavá, jemne pikantná cukrovinka je skôr pre dospelých, no ak vynecháte zázvor, pre deti vznikne dobrota podobná obľúbeným piškótam. Máme overený iba bezlepkový recept na zázvorniky a ten nájdete na našom webe tu.

V akejkoľvek časti Slovenska sa nachádzate, určite sa po vašom meste v čase vianočných trhov vždy niesla vôňa ciganských pečienok. Ich základom nie je len bezchybne pripravené mäso či opečená cibuľka. Ak chceme mať dokonalý zážitok, potrebujeme aj skvelú žemľu. Nám sa na to najlepšie hodí bezlepková hamburgerová žemľa, vy môžete cigánskou pečienkou naplniť aj bezlepkové biele rožky.

zazvorniky-recept

Ako BONUS vám ponúkame náš recept na skvelý vianočný punč, na ktorý budete potrebovať:

  • 4 jablká
  • grep alebo pomaranč
  • 2 vrecká čierneho čaju
  • ½ l ružového vína
  • 300 ml pomarančového džúsu
  • korenie na punč (klinčeky, škorica, badián)
  • rum a cukor podľa chuti

Jablká nakrájame na kocky a spolu s plátkami grepu privedieme do varu, stiahneme z ohňa a v tejto ovocnej zmesi vyluhujeme čierny čaj. Pridáme víno, džús a podľa chuti korenie na punč, rum a cukor. Punč už ďalej nevaríme, iba mierne zohrievame, keďže najlepšie chutí ešte teplý.

Stačí už pridať iba pár svetielok, zapnúť vianočné koledy a môžete si naplno užiť atmosféru vianočných trhov aj u vás doma. Predsa len nie je to o mieste, počte stánkov ani litroch vypitého vareného vína, ale o ľudoch a veríme, že tých najlepších máte okolo seba po celý rok.

vianocny-punc-recept

Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné