Excelentné hamburgerové žemle bez lepku
Ingrediencie
35 g cukor kryštálový
20 g čerstvé droždie
500 ml vlažná voda
500 g Rolls mix Liana
7 g soľ
6 PL olej
Ďalej potrebujeme:
rozšľahané vajíčko
roztopené maslo
sezamové semienka
Postup
1. Z asi 150 ml vlažnej vody, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme asi 10 minút vzísť.
2. Do misky dáme Rolls mix, soľ, zvyšnú vodu, pripravený kvások, olej a miešame mixérom s hnetacími metličkami.
3. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem.
4. Cesto vyklopíme na olejom potretú podložku, jemne spracujeme naolejovanými rukami, rozdelíme na 10-12 rovnakých častí a zľahka tvarujeme žemle.
5. Uložíme na vymastený alebo papierom vyložený plech, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
6. Žemle potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.
7. Teplovzdušnú rúru vyhrejme na 210-220°C a pečieme 20-25 minút.
8. Ešte horúce žemle potrieme roztopeným maslom a necháme úplne vychladnúť.