Škorica ako pomocník, ale aj škodca
Dobré rady od Liany

Škorica ako pomocník, ale aj škodca

20.10.2020

Škorica je korenina, ktorá pochádza z vnútornej kôry stromov z rodu škoricovníkov. Je dostupná v tyčinkách alebo mletá. Tyčinky škorice vydržia dlhšie, je možné si ich nastrúhať alebo použiť do čaju. Mletá škorica má silnejšiu arómu, ale musí byť čerstvá. Poznáme ju predovšetkým ako chutnú prísadu do pečenia. Málokto vie, že na ľudský organizmus pôsobí protizápalovo a účinkuje ako prírodne antibiotikum. Pomáha v boji proti rakovine, cukrovke, problematickej pleti či utrápenej duši. Zvýšená konzumácia tejto koreniny však prináša aj riziká, vo veľkom množstve sa stáva pre telo toxickou.

Pozitívna stránka škorice

Odborný časopis Diabetes zverejnil štúdiu, ktorá potvrdzuje vplyv škorice na hladinu cukru v krvi. Liečba spočívala v konzumácii 1 g škorice denne. Pacienti aj po ukončení liečby cítili pozitívny vplyv na ich organizmus a spolu s cukrom im klesal aj cholesterol. Je potrebné nezabúdať, že škorica pôsobí iba ako výživový doplnok a nenahrádza štandardnú liečbu.

Škoricu zaraďujeme medzi "hrejivé korenie", ktoré v tele vytvára teplo. Vďaka produkcii tepla telo spaľuje viac energie, čím dochádza k znižovaniu telesnej hmotnosti. Taktiež pomáha v boji s Alzeimerovou chorobou, keďže blokuje vznik usadenín na mozgu a prostredníctvom inhalovania jej vône sa aktivujú mozgové aktivity. Mletú škoricu Liana môžeme využívať aj ako terapeutický doplnok, stačí ak pridáme ⅓ kávovej lyžičky 1-2x denne do jedla.

V boji s problematickou pleťou nám môže pomôcť doma vyrobená pleťová maska, ktorá pôsobí na pleť protizápalovo, necháva ju žiarivú a viditeľne omladenú.

Na prípravu našej masky budeme potrebovať:

  • ½ KL Mletá škorica Liana
  • 1 KL med
  • 1 KL muškátový orech
  • ½ až 1 KL červstvá citrónová šťava

Postup prípravy je jednoduchý, stačí vložiť všetky suroviny do misky a poriadne ich premiešať, aby vznikla rovnomerná pasta. V prípade, že je pasta príliš hustá, pridáme do nej trocha vody. Masku necháme na pleti pôsobiť cca pol hodiny, v prípade citlivej pokožky 10 minút. Aplikácia masky môže pár minút spôsobovať brnenie v koži, ak by to po 5 minútach neprestávalo, aplikáciu masky prerušte.

Negatívna stránka škorice

Škorica obsahuje látku kumarín, ktorá je pre telo toxická. Napáda predovšetkým pečeň a obličky, preto by si na jej konzumáciu mali dávať pozor ľudia s pečeňovými problémami. Štúdie preukázali, že zvyšené množstvo kumarínu zvyšuje riziko rakoviny, najmä pľúc, pečene a obličiek. Odborníci odporúčajú prijať denne ½ až 1 kávovú lyžičku škorice, táto dávka by nemala byť pre telo škodlivá.

Škoricu mletú Liana 1kg môžete kúpiť tu

Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.