Bezlepkový kváskový chlieb s ľanom – vláčny, voňavý a domáci
1. deň - Rozkvas
- 200 g Liana Bread mix white
- 450 ml vlažná voda
- 2 PL kvások z Liana Bread mix white
2. deň - Cesto
- 250 g Liana Bread mix dark
- 10 g soľ
- ľanové semienka
- 3 PL olej
- Liana Zemiakový škrob jemný
1. Deň - Rozkvas:
Do misky nasypeme Bread mix White, vlažnú vodu a čistou lyžicou pridáme 2 PL kvásku. Suroviny dobre premiešame, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste do nasledujúceho dňa 12 - 15 hodín.
2. Deň - Cesto:
Do nakysnutého rozkvasu pridáme Bread mix dark, soľ a ľanové semienka. Premiešame elektrickým hnetačom a počas miešania pridáme olej. Ja som pri pečení chleba staromódna a cesto miešam ručne. Stačí si ruku poliať olejom a štipka trpezlivosti a vymiešate krásne cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť 1 - 2 hodiny.
Cesto prenesieme do ošatky vystlanej škrobom, posypeme škrobom aj vrch, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť ďalšie cca 2 hodiny.
Cesto vyklopíme na papier na pečenie, opäť posypeme škrobom, narežeme a opatrne vložíme do Jánskeho skla.
Pečieme v rúre pri 250°C s pokrievkou 10 minút, následne ďalších 10 minút bez pokrievky a potom ešte 20 minút pri zníženej teplote 220°C, pre získanie chrumkavej kôrky. Po upečení ihneď postriekame vodou, vyberieme z formy a prikryjeme do vychladnutia.
Z tohto množstva surovín pripravíte približne 1 kg bochník bezlepkového kváskového chleba – s krásnou kôrkou a jemne vláčnou striedkou, pripravený na nátierky či maslo ešte v deň pečenia.
1. deň - Rozkvas
- 200 g Liana Bread mix white
- 450 ml vlažná voda
- 2 PL kvások z Liana Bread mix white
2. deň - Cesto
- 250 g Liana Bread mix dark
- 10 g soľ
- ľanové semienka
- 3 PL olej
- Liana Zemiakový škrob jemný
Produkty k receptu