Bezlepkový kváskový chlieb s ľanom – vláčny, voňavý a domáci

Trvanie: 20:00 (h:m) Porcie: 1 (ks)
Bezlepkový domáci chlieb z kvásku? S receptom od Tatiany to zvládne každý – jednoducho, z našich zmesí Liana Bread mix White a Dark. Výsledkom je chutný kváskový chlieb s ľanovými semienkami, ktorý má prirodzene vláčnu konzistenciu a krásne prepečenú kôrku. Stačí trochu trpezlivosti, kvások z našej zmesi a láska k pečeniu – a na stole budete mať domáci bezlepkový chlieb, ktorý si zamiluje celá rodina.
Ingrediencie

1. deň - Rozkvas

2. deň - Cesto

Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

1. Deň - Rozkvas:

Do misky nasypeme Bread mix White, vlažnú vodu a čistou lyžicou pridáme 2 PL kvásku. Suroviny dobre premiešame, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste do nasledujúceho dňa 12 - 15 hodín.

2. Deň - Cesto:

Do nakysnutého rozkvasu pridáme Bread mix dark, soľ a ľanové semienka. Premiešame elektrickým hnetačom a počas miešania pridáme olej. Ja som pri pečení chleba staromódna a cesto miešam ručne. Stačí si ruku poliať olejom a štipka trpezlivosti a vymiešate krásne cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť 1 - 2 hodiny.

Cesto prenesieme do ošatky vystlanej škrobom, posypeme škrobom aj vrch, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť ďalšie cca 2 hodiny.

Cesto vyklopíme na papier na pečenie, opäť posypeme škrobom, narežeme a opatrne vložíme do Jánskeho skla.

Pečieme v rúre pri 250°C s pokrievkou 10 minút, následne ďalších 10 minút bez pokrievky a potom ešte 20 minút pri zníženej teplote 220°C, pre získanie chrumkavej kôrky. Po upečení ihneď postriekame vodou, vyberieme z formy a prikryjeme do vychladnutia.

Z tohto množstva surovín pripravíte približne 1 kg bochník bezlepkového kváskového chleba – s krásnou kôrkou a jemne vláčnou striedkou, pripravený na nátierky či maslo ešte v deň pečenia.

Návod na prípravu bezlepkového kvásku z našej múčnej zmesi Liana Bread mix white nájdete po kliknutí na odkaz.

 

Tip: Ak sa vám v chlebe objaví diera, nič sa nedeje! Zvyčajne za to môže vzduchová bublina, ktorá sa dostala do cesta pri prekladaní do ošatky. Nabudúce skúste cesto jemne preložiť a pritlačiť. 
Pridať hodnotenie
* * *
Ingrediencie

1. deň - Rozkvas

2. deň - Cesto

Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.