Bezlepkový kvások z múčnej zmesi Liana Bread mix White

Trvanie: 00:35 (h:m) Porcie: 2 (ks)
Ak chceme upiecť dokonalý bezlepkový chlieb, základom je kvalitný bezlepkový kvások. Pripravíme si ho jednoducho doma – len z vody, našej bezlepkovej múčnej zmesi Liana Bread mix White a trošky trpezlivosti. Kvások dodá pečivu lepšiu štruktúru, príjemnú chuť a prirodzenú vláčnosť.
Ingrediencie
Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

1. deň
Do dokonale na 100% čistého skleneného pohára nasypeme 2 lyžice múky a pridáme približne 4–6 lyžíc vody, aby mala zmes konzistenciu ako cesto na palacinky. Nádobu prikryjeme viečkom (neutesníme) a necháme kvások stáť pri izbovej teplote – napríklad na kuchynskej linke alebo na polici. Tento krok je základ pre vznik aktívneho bezlepkového kvásku, ktorý neskôr použijeme na pečenie domáceho bezlepkového chleba.

2.–7. deň
Každý deň kvások doplníme o 1 lyžicu múky a približne 2 lyžice vody, premiešame a opäť necháme odpočívať. Tento postup opakujeme každých 12 alebo 24 hodín – nám sa osvedčili 12-hodinové intervaly.

Kvásku sa nikdy nedotýkame rukami, vždy používame 100% čisté pomôcky na dopĺňanie, aby sme ho neznehodnotili nežiadúcimi baktériami. Po pár dňoch začneme cítiť príjemnú kyslú vôňu, pripomínajúcu cesto na pizzu – vtedy vieme, že náš bezlepkový kvások pracuje ako má.

Po 7 dňoch
Kvások dôkladne uzavrieme a odložíme do chladničky. V chlade vydrží niekoľko týždňov – stačí ho občas „nakŕmiť“. Takto pripravený kvások bez lepku môžeme používať ako základ na rôzne druhy domáceho bezlepkového sladkého a slaného pečiva.

Naše tipy: Dbajme na dokonalú čistotu – použime čistú nádobu aj lyžicu.
Ak sa na povrchu objaví pleseň, začnime znova a s úplne čistým vybavením.
Osvedčilo sa nám mať jednu vyhradenú lyžicu aj hubku na riad len pre kvások – odvtedy to ide ako po masle. Stačí trošku trpezlivosti a samozrejme veľa lásky. ❤️

 

Tento bezlepkový kvások pripravujeme z našej múčnej zmesi Liana Bread mix White, ktorá je ideálna na domáce pečenie bez lepku. Vyskúšajte ho aj vy – a upečte si chlieb, ktorý vďaka pridaným 3 druhom vlákniny je vláčny a vyzerá ako klasický.
16.10.2025
super
Pridať hodnotenie
* * *
Ingrediencie
Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.