Bezlepková pletená vianočka

2:00 (h:m)
2:00 (h:m)
Porcie: 1 (ks)
Tatiana vám v tomto video-recepte ukáže, ako si jednoducho pripraviť bezlepkovú pletenú vianočku z našej zmesi Liana Bakery mix. Výsledok je mäkučký,
Ingrediencie

500 g Liana Bakery mix
180 g mlieko
80 g maslo izbovej teploty
5 PL cukor
1 kocka droždie
štipka soli
2 žĺtky
olej na potretie stola, cesta
vajce na potretie vianočky

Nakúpiť Liana produkty z receptu

Postup
  1. Z vlažného mlieka a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme približne 10 minút odpočívať.

  2. V miske zmiešame Liana Bakery mix, žĺtky, maslo, soľ a cukor. Napokon pridáme aj kvások (droždie v mlieku). Všetko premiešame ručne alebo v mixéri a prilejeme zvyšok mlieka. Miešame, kým sa cesto neodliepa od stien. Následne ho zakryjeme a necháme kysnúť približne 1 hodinu.

  3. Cesto, pracovnú dosku aj ruky si poriadne potrieme olejom. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých v rukách vyvaľkáme dlhé slíže. Tie potom zapletieme dokopy tak, že ruky máme vždy prekrížené – bočný prameň vždy smeruje do stredu. Kraje napokon založíme pod vianočku (viď video).

  4. Hotovú vianočku potrieme vajíčkom a necháme ešte 30 minút kysnúť.

  5. Pečieme 10 minút pri teplote 200 °C, potom teplotu znížime na 170–175 °C a pečieme dozlatista približne 40–50 minút.

  6. Po upečení ju opäť potrieme vajíčkom a po úplnom vychladnutí môžeme krájať. Ak je na druhý deň trochu tuhšia, stačí ju pred podávaním krátko zohriať.

Dobrý tip 1:
Z tohto cesta si ľahko pripravíte aj makovky či briošky. Vykysnuté cesto zľahka spracujte na pomúčenej doske, rozdeľte na menšie kúsky a tvarujte. Na briošky časť cesta vyšúľajte a zaviažte do uzlíka. Na makovky vyvaľkajte trojuholník, zrolujte ako rožok a jemne ohnite do tvaru podkovičky.

 

Dobrý tip 2:
Vianočka je skvelá aj na prípravu bezlepkovej žemľovky. Recept na ňu nájdete tu.
Ohodnotiť recept

Prihláste sa, ak chcete pridať hodnotenie.

Ingrediencie

500 g Liana Bakery mix
180 g mlieko
80 g maslo izbovej teploty
5 PL cukor
1 kocka droždie
štipka soli
2 žĺtky
olej na potretie stola, cesta
vajce na potretie vianočky

Nakúpiť Liana produkty z receptu


Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Zásady používania cookies

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.