Bezlepková kvásková vianočka

  • Dokonalá kvásková vianočka bez lepku, ktorá vás prekvapí hlavne svojou jemnosťou.
Bezlepková kvásková vianočka
  • 100
    hodnotenie
  • Trvanie
    -
    (h:m)
  • Porcie
    -
    (ks)

Ingrediencie

Rozkvas:
100 g Bakery mix Liana
2 PL ryžový kvások 
100 ml teplá voda
 
Cesto:
rozkvas
250 g Bakery mix Liana
1 KL soľ
80 g cukor práškový
150 ml mlieko
80 g roztopené maslo
3 ks žĺtok
 
Ďalej potrebujeme:
rozšľahané vajce s trochou mlieka
maslo

Postup

1. Zmiešame bakery mix, ryžový kvások a vodu. Prirkyjeme a necháme kysnúť do nasledujúceho dňa, cca 12 hodín.
 
2. Na druhý deň do rozkvasu pridáme ostatné suroviny potrebné na cesto. Miešame mixérom s hnetacími metličkami. Prikryté necháme 3 hodiny kysnúť.
 
3. Zľahka spracujeme na naolejovanej podložke naolejovanými rukami. Rozdelíme na "polovicu" v pomere 2:1 a každú rozdelíme na 3 časti. Všetky vyšúľame a zapletieme do dvoch vrkočov. Väčší vrkoč vložíme do vymastnej formy a naň uložíme menší, ktorý spevníme špajľami. Zabalíme do mikroténového vrecka a necháme 2-3 hodiny kysnúť.
 
4. Nakysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka. Pečieme 10 minút so záparou pri 200°C, teplotu znížime na 170°C, vianočku prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 30 minút.
 
5. Upečenú vianočku potrieme maslom, vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
 
Dobrý tip:
Do cesta môžeme vmiešať aj sušené hrozienka alebo brusnice a vrch vianočky pred pečením posypať madľovými plátkami.
 
Dobrý tip 2 :
Postup ako pripraviť Bezlepkový ryžový kvások nájdete tu: https://www.liana.sk/nase-recepty/bezlepkovy-kvasok-z-ryzovej-muky
 
Dobrý tip 3:
Viac o bezlepkovom kváskovaní sa dočítate na našom blogu v článkoch "Ako založiť bezlepkový kvások" a "10 mýtov a skutočností o kvásku"
 
 
 
 
 

Produkty k receptu

Čo si myslíte o tomto recepte?

100
Počet hodnotení: 1
Používaním stránok prevádzkovateľa LIANA GOLIAŠ s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.