Bezlepková kvásková vianočka
Rozkvas
- 100 g Bakery mix Liana
- 2 PL ryžový kvások
- 100 ml teplá voda
Cesto
- rozkvas
- 250 g Bakery mix Liana
- 1 KL soľ
- 80 g cukor práškový
- 150 ml mlieko
- 80 g roztopené maslo
- 3 ks žĺtok
Ďalej potrebujeme
- rozšľahané vajce s trochou mlieka
- maslo
- Zmiešame bakery mix, ryžový kvások a vodu. Prirkyjeme a necháme kysnúť do nasledujúceho dňa, cca 12 hodín.
- Na druhý deň do rozkvasu pridáme ostatné suroviny potrebné na cesto. Miešame mixérom s hnetacími metličkami. Prikryté necháme 3 hodiny kysnúť.
- Zľahka spracujeme na naolejovanej podložke naolejovanými rukami. Rozdelíme na "polovicu" v pomere 2:1 a každú rozdelíme na 3 časti. Všetky vyšúľame a zapletieme do dvoch vrkočov. Väčší vrkoč vložíme do vymastnej formy a naň uložíme menší, ktorý spevníme špajľami. Zabalíme do mikroténového vrecka a necháme 2-3 hodiny kysnúť.
- Nakysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka. Pečieme 10 minút so záparou pri 200°C, teplotu znížime na 170°C, vianočku prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 30 minút.
- Upečenú vianočku potrieme maslom, vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Dobrý tip:
Do cesta môžeme vmiešať aj sušené hrozienka alebo brusnice a vrch vianočky pred pečením posypať madľovými plátkami.
Dobrý tip 2 :
Postup ako pripraviť Bezlepkový ryžový kvások nájdete tu: https://www.liana.sk/nase-recepty/bezlepkovy-kvasok-z-ryzovej-muky
Dobrý tip 3:
Viac o bezlepkovom kváskovaní sa dočítate na našom blogu v článkoch "Ako založiť bezlepkový kvások" a "10 mýtov a skutočností o kvásku"
Rozkvas
- 100 g Bakery mix Liana
- 2 PL ryžový kvások
- 100 ml teplá voda
Cesto
- rozkvas
- 250 g Bakery mix Liana
- 1 KL soľ
- 80 g cukor práškový
- 150 ml mlieko
- 80 g roztopené maslo
- 3 ks žĺtok
Ďalej potrebujeme
- rozšľahané vajce s trochou mlieka
- maslo
Produkty k receptu