Ako založiť BEZLEPKOVÝ KVÁSOK

Ako založiť BEZLEPKOVÝ KVÁSOK

Ako založiť bezlepkový kvások

BEZLEPKOVÝ KVÁSOK Z RYŽOVEJ MÚKY
 
1. deň - do sklenenej misky dáme 50 g ryžovej múky. Pridáme 50 ml teplej vody, aby vzniklo hustejšie cesto. Misku prikryjeme fóliou a necháme pri izbovej teplote do naledujúceho dňa odležať.  Ak nasledujúci deň ostala na povrchu voda - zlejeme ju, príp. pridáme 1 - 2 PL ryžovej múky. 
 
2. deň - premiešame. Vôňa by mala byť mierne kyslá. Pridáme 2 PL ryžovej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Dobre premiešame a necháme odležať pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa. Ak sa opäť vytvorí voda - zlejeme ju alebo zahustíme ryžovou múkou. Pridávaním múky prikrmujeme kvasinky.
 
3. deň - v kvásku sa začínajú vytvárať jemné bublinky. Kvások premiešame, pridáme 2 PL ryžovej múky a teplej vody toľko, aby bola zmes stredne hustá. Necháme pri izbovej teplote do ďalšieho dňa alebo večer pridáme 1 PL múky. 
 
4. deň - kvások by mal byť hotový. Má bublinky, kyslasto vonia, má správne baktérie. Pri pozorovaní zistíme, že kvások rastie, čo znamená, že baktérie spracúvajú múku a tvoria oxid uhličitý.
 
Ak by sa Vám zdalo, že kvások ešte nie je hotový, môžete v uvedenom postupe pokračovať ďalšie 3 dni. Mal by preukazovať akciu v podobe bubliniek a mierneho rastu. Neporovnávajte ho s klasickým lepkovým kváskom! Má inú konzistenciu, vôňu aj chuť. 
Pri zakladaní kvásku ho udržujme pri izbovej teplote, ideálne v uzavretom priestore - môžeme aj v uzatvorenej rúre. Ak by sme chceli dopomôcť kvásku môžeme občas rozohriať rúru na 40°C.
 
Založený kvások odložíme do chladničky vo zvlášť uzátvarateľnom pohári. V tomto pohári skladujeme 2 - 3 PL kvásku. Ak sa chystáme piecť, kvások z chladničky vyberieme a odoberieme toľko, koľko sa uvádza v recepte. Dáme ho do misky k múke a k vode a pripravíme štartér. Ďalej postupujeme podľa receptu. Ku kvásku, ktorý sme vybrali z chladničky pridáme to, čo sme mu odobrali. Primiešame 1 PL múky a 1 PL vody. Zamiešame čistou lyžicou! a necháme kvások s voľne položeným viečkom kvasiť pri izbovej teplote 9 - 12 hodín. Po uplynutí doby viečko úplne uzatvoríme a kvások položíme späť do chladničky. 

Ak kvások nestihneme do 7 dní použiť, vyberieme ho z chladničky a prikŕmime ho 1 PL múky a 1 PL vody. Opäť zamiešame čistou lyžicou a necháme kvasiť na kuchynskej linke 9 - 12 hodín s voľne položeným viečkom. Po 9 - 12 hodinách viečko uzatvoríme a dáme do chladničky na ďalších 7 dní. Ak z kvásku odoberieme 2 PL prikŕmime ho 2 PL múky a 2 PL vody!!
 
 
BEZLEPKOVÝ KVÁSOK Z BREAD MIX WHITE LIANA
 
1. deň - do čistého zaváracieho pohára pridáme 2 PL Bread mix white a 4 - 6 PL vlažnej vody. Zmiešame na stredne hustú kašu (podobne ako cesto na palacinky). Prikryjeme fóliou tak, aby ku kvásku zostal prísun vzduchu - neutesňujeme. Necháme kvasiť pri izbovej teplote na kuchynskej linke do nasledujúceho dňa.
 
2. deň - v kvásku sa vytvárajú bublinky a začína kyslo voňať. Od tohto dňa môžeme kvások prikrmovať ráno a večer. Pridáme 1 PL Bread mix white a 2 - 3 PL vlažnej vody (podľa hustoty). Dobre premiešame a zľahka prikryjeme fóliou. Necháme kvások pracovať. 
 
3. - 7 . deň - postup kŕmenia opakujeme každý deň 1 až 2 -krát denne tým istým postupom ako pri 2. dni. 
 
7. deň - kvások by mal byť hotový. Vieme to podľa toho, že narástol, vnútri má jemné bublinky a kyslasto vonia.
 
 
Dôležité info:
- kvások necháme pracovať pri izbovej teplote 25 - 30°C,
 
- kvásku necháme prísun vzduchu - neutesňujeme ho. Preto dávame pozor, aby hmyz neznehodnotil kvasenie nepotrebnými baktériami. Kvások môžeme prekryť sieťovanou prikrývkou na potraviny,
 
- používame len čisté predmety, aby sa do kvásku nedostali baktérie, ktoré kvások poškodia,
 
- po každom dokŕmení kvások poriadne premiešame,
 
- ak s kváskom nepracujeme, vložíme ho do chladničky a vyberieme 1. deň pred prípravou rozkvasu,
 
- kvások by nemal meniť farbu do žlta alebo do hneda a tiež by nemal nepríjemne zapáchať. Ak sa tak stalo, kvások je znehodnotený škodlivými bakériami a je potrebné založiť nový
 
 
 
 
 
 
Používaním stránok prevádzkovateľa Imrich Goliaš - LIANA-GOLF
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.