Bezlepková pletená vianočka
500 g Liana Bakery mix
180 g mlieko
80 g maslo izbovej teploty
5 PL cukor
droždie
štipka soli
2 žĺtky
olej na potretie stola, cesta
vajce na potretie vianočky
Nakúpiť Liana produkty z receptu
-
Z vlažného mlieka a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme približne 10 minút odpočívať.
-
V miske zmiešame Liana Bakery mix, žĺtky, maslo, soľ a cukor. Napokon pridáme aj kvások (droždie v mlieku). Všetko premiešame ručne alebo v mixéri a prilejeme zvyšok mlieka. Miešame, kým sa cesto neodliepa od stien. Následne ho zakryjeme a necháme kysnúť približne 1 hodinu.
-
Cesto, pracovnú dosku aj ruky si poriadne potrieme olejom. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých v rukách vyvaľkáme dlhé slíže. Tie potom zapletieme dokopy tak, že ruky máme vždy prekrížené – bočný prameň vždy smeruje do stredu. Kraje napokon založíme pod vianočku (viď video).
-
Hotovú vianočku potrieme vajíčkom a necháme ešte 30 minút kysnúť.
-
Pečieme 10 minút pri teplote 200 °C, potom teplotu znížime na 170–175 °C a pečieme dozlatista približne 40–50 minút.
-
Po upečení ju opäť potrieme vajíčkom a po úplnom vychladnutí môžeme krájať. Ak je na druhý deň trochu tuhšia, stačí ju pred podávaním krátko zohriať.
Z tohto cesta si ľahko pripravíte aj makovky či briošky. Vykysnuté cesto zľahka spracujte na pomúčenej doske, rozdeľte na menšie kúsky a tvarujte. Na briošky časť cesta vyšúľajte a zaviažte do uzlíka. Na makovky vyvaľkajte trojuholník, zrolujte ako rožok a jemne ohnite do tvaru podkovičky.
Vianočka je skvelá aj na prípravu bezlepkovej žemľovky. Recept na ňu nájdete tu.
Prihláste sa, ak chcete pridať hodnotenie.
500 g Liana Bakery mix
180 g mlieko
80 g maslo izbovej teploty
5 PL cukor
droždie
štipka soli
2 žĺtky
olej na potretie stola, cesta
vajce na potretie vianočky
Nakúpiť Liana produkty z receptu
Produkty k receptu