Bezlepková medová torta à la Marlenka

3:00 (h:m)
12:00 (h:m)
Porcie: 12 (ks)
Túto bezlepkovú medovú tortu á la Marlenka pripravila Janka z PCS 4 ako kombináciu medu, vanilky, karamelu a sviežeho rakytníka. Je to skvelý tip na v
Ingrediencie

Cesto – 7 plátov (Ø 19–20 cm, hrúbka 0,8 cm) + na dedink​​​​​​u:

Vanilkový krém:

Karamelový puding:

Rakytníkový džem (alternatívne: marhuľový alebo slivkový džem/lekvár):

Chrumkavé pekanové orechy:

  • 100 g pekanové orechy

Swiss krém (na obtrenie a zdobenie):

  • 150 g bielky
  • 300 g kryštálový cukor
  • 300 g maslo izbovej teploty
  • mletá vanilka​​

Nakúpiť Liana produkty z receptu

Postup
  1. Príprava cesta: Cesto pripravíme z bezlepkovej múčnej zmesi Liana Cake mix, ktorú spolu s ostatnými surovinami zmiešame do kompaktného cesta. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme postáť hodinu v chladničke. Cesto rozdelíme na 7 častí a rozvaľkáme do kruhu. Na vyrezanie rovnakých kruhov môžeme použiť ráfik a nôž. Na jeden plech uložíme 2 kruhy. Pečieme 7–10 min pri teplote 200 °C horný dolný ohrev alebo ak chceme použiť 2 plechy, 180 °C horný dolný ohrev s ventilátorom. Okrajky spojíme, vyvaľkáme a vyrežeme dedinku podľa fantázie. Domčeky ozdobíme bielkovou polevou.
  2. Vanilkový krém: Zo Zlatého krému a kryštálového cukru uvaríme hustý puding. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladiť v chladničke. Hodinu pred prípravou vytiahneme z chladničky puding a maslo. Puding si prešľaháme. Do rovnakej misy navážime maslo, práškový cukor a vyšľaháme do peny. Pridáme puding a došľaháme do krému.
  3. Karamelový puding: Z mlieka, cukru a karamelového prášku uvaríme puding. Na záver pridáme maslo. Zapracujeme. Puding prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladiť. Pred plnením torty puding prešľaháme.
  4. Rakytníkový džem: V hrnci zmiešame rakytníkovú šťavu s vodou. Cukor zmiešame so želírkou a vsypeme k šťave. Privedieme k varu, varíme 1 minútu. Necháme vychladiť. 
  5. Chrumkavé pekanové orechy: Orechy vysypeme na plech a pečieme v rúre 5 minút pri teplote 120 °C. Po vychladnutí nasekáme.
  6. Kompletizácia torty: Na podložku umiestnime plát, natrieme vanilkovým krémom a posypeme polovicou pekanových orechov. Prikryjeme plátom. Na okraj nastriekame vanilkový krém a do stredu nanesieme polovicu karamelového pudingu. Prikryjeme plátom, nanesieme tenkú vrstvu vanilkového krému a vytvoríme hrubší okraj. Zarovnáme rakytníkovým džemom. Prikryjeme plátom a postup opakujeme až po 7. plát. Tortu obtrieme zvyškom krému.
  7. Swiss krém a finálne obtrenie: Bielka s cukrom spojíme a v mise, umiestnime nad paru a varíme, až kým sa cukor úplne rozpustí. Zmes miešame metličkou. Keď je cukor rozpustený, vyšľaháme zmes do peny. Potom pridáme postupne maslo a došľaháme krém. Krém dochutíme mletou vanilkou. Tortu obtrieme krémom dohladka. Zo zvyšku krému pripravíme zdobenie a pripevníme ním aj medové domčeky. Tortu môžeme ešte dozdobiť červenými mašličkami a bielymi perličkami či vločkami, ktoré vytvoria efekt snehu. Dobrú chuť.
Tip: Rakytníkový džem má špecifickú chuť, preto ak máte radšej tradičnejšie chute pokojne môžete použiť marhuľový, slivkový džem, alebo slivkový lekvár rozriedený trochou rumu.

 

Tip: Pekanové orechy môžeme pokojne vynechať alebo nahradiť inými orechmi, napríklad vlašskými.

 

Ohodnotiť recept

Prihláste sa, ak chcete pridať hodnotenie.

Ingrediencie

Cesto – 7 plátov (Ø 19–20 cm, hrúbka 0,8 cm) + na dedink​​​​​​u:

Vanilkový krém:

Karamelový puding:

Rakytníkový džem (alternatívne: marhuľový alebo slivkový džem/lekvár):

Chrumkavé pekanové orechy:

  • 100 g pekanové orechy

Swiss krém (na obtrenie a zdobenie):

  • 150 g bielky
  • 300 g kryštálový cukor
  • 300 g maslo izbovej teploty
  • mletá vanilka​​

Nakúpiť Liana produkty z receptu


Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Zásady používania cookies

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.