Krémové tekvicové rizoto z bezlepkovej slovenskej ryže

1:20 (h:m)
1:30 (h:m)
Porcie: 4 (ks)
Naša záhradka už síce zíva prázdnotou, no v pivnici sa stále ukrýva bohatá úroda – napríklad aj krásne oranžové tekvice Hokkaido. A práve tie som nech
Ingrediencie
  • 500 g tekvice Hokkaido (váha už očistenej tekvice)
  • cca 1000 ml hovädzí vývar
  • 1 ks cibuľa
  • 300 g Bezlepková slovenská ryža Liana - Orzo
  • 40 g maslo
  • 60 g parmezán
  • 500 ml voda
  • soľ, korenie
  • lístky bazalky
  • plátky slaniny
  • + voliteľné - malé tekvice na servírovanie

Nakúpiť Liana produkty z receptu

Postup
  1. Pripravíme si vývar, pokojne aj z bujónu, ja som uvarila poctivý hovädzí, ten má najlepšiu chuť.
  2. Tekvicu umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme stred a nakrájame ju na kúsky. Tie uložíme na vymastený plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a pečieme 30 minút na 180°. Z upečenej tekvice odložíme 1/3, zvyšok zalejeme vriacou vodou a rozmixujeme. Je dôležité do rizota pridávať tento tekvicový krém (aj vývar) horúci, aby sa neznehodnotil proces prípravy ryže.
  3. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme bezlepkovú slovenskú ryžu Liana  - Orzo a dobre premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve oleja, orestujeme. Pridáme naberačku vývaru a naberačku tekvicového krému, premiešame, počkáme, kým cestovina nasiakne tekutiny, a takto po naberačkách postupne prilievame a stále miešame až kým sa nám neminú tekutiny, resp. kým necítime, že je slovenská ryža hotová.
  4. Rizoto stiahneme zo sporáka, pridáme do neho zvyšok pečenej tekvice, maslo, nastrúhaný parmezán, ochutíme ho bazalkou, podľa potreby pridáme soľ, korenie a premiešame.
  5. Servírujeme na klasický tanier alebo do tekvíc. Vrch každého rizota ozdobíme pásikmi opečenej slaniny.
Tip na servírovanie:  Pre efektné podávanie si môžeme pripraviť malé Hokkaido tekvičky: umyjeme ich, odkrojíme vrch, vydlabeme, natrieme olejom (aj zvonka), dobre osolíme, okoreníme a pečieme približne 50 minút pri 175 °C. Takto vzniknú nádherné prírodné „tekvicové taniere“, ktoré pozdvihnú celé jedlo.
Ohodnotiť recept

Prihláste sa, ak chcete pridať hodnotenie.

Ingrediencie
  • 500 g tekvice Hokkaido (váha už očistenej tekvice)
  • cca 1000 ml hovädzí vývar
  • 1 ks cibuľa
  • 300 g Bezlepková slovenská ryža Liana - Orzo
  • 40 g maslo
  • 60 g parmezán
  • 500 ml voda
  • soľ, korenie
  • lístky bazalky
  • plátky slaniny
  • + voliteľné - malé tekvice na servírovanie

Nakúpiť Liana produkty z receptu


Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Zásady používania cookies

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.