Bezlepková torta- Red Velvet
Korpus:
- 250 g Liana Cake mix
- 300 g práškového cukru
- 125 g zmäknutého masla
- 2 vajíčka M
- 10 g Liana kakao tmavé 10-12%
- 1 ČL gélového potr. farbiva
- 1 balíček Liana vanilkový cukor
- 250 ml acidofilného mlieka (kefíru)
- ½ ČL soli
- 1 PL octu
- 1 ČL Liana sóda bikarbóna
Krém:
- 3 g želatíny (plátkovú namočíme do studenej vody, ak máme práškovú, prilejeme 18g studenej vody,vymiešame a necháme v chladničke napučať)
- 135 g smotany 33% (1)
- 10 g šťavy z limetky
- 98 g bielej čokolády
- 180 g cream cheese
- 1 g soli
- 168 g smotany 33% (2)
Ríbezľové želé:
- 375 g ríbezľového pyré (prípadne iné kyslé pyré)
- 10 g Liana želírka 2:1 + 2PL kryštálového cukru
- 60 g kryštálového cukru
- 1 g Liana kyseliny citrónovej
- V miske zmiešame bezlepkový Liana Cake mix s kakaom a soľou. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny a postupne po jedno zašľaháme vajíčka. Do kefíru ideálne izbovej teploty, pridáme červené farbivo a dobre ho rozmiešame, môžeme ho premixovať ponorným mixérom. Pridáme do maslového základu. Zmes sa môže zdať zrazená, to nevadí, hneď ako pridáme sypké suroviny zmes sa pekne spojí. Do pohára si dáme ocot a prisypeme lyžičku sódy, zmes zreaguje tak ju rýchlo premiešame a vylejeme do cesta, jemne zmes spojíme. Hotové cesto rozdelíme na 2 časti a pečieme v 2 formách s priemerom 24cm, cca. 25 min. na 170°C. Cesto po upečení necháme vyhladnúť a pred naplnením vrch korpusu skrojíme.
- Na krém si zahrejeme smotanu (1) pridáme ju k čokoláde a pridáme pripravenú – napučanú želatínu. Vymiešame do kladka, pridáme šťavu z limetky, cream cheese, soľ a smotanu (2) a všetko spolu premixujeme ponorným mixérom do hladkej hmoty. Krém prikryjeme na kontakt fóliou a dáme vychladiť do chladničky, ideálne cez noc, minimálne na 6h. Krém po vychladení šľaháme na nižších/stredných otáčkach, dávame pozor aby sme ho neprešľahali.
- Pyré si v hrnci mierne zahrejeme, v miske si spolu zmiešame želírku s 2 PL cukru, za stáleho miešania metličkou prisypeme do ovocného pyré, poriadne premiešame, prisypeme 60g cukru, zmies privedieme k varu a krátko asi 1 minútu povaríme. Na záver pridáme kyselinu citrónovú a pár sekúnd ešte prevaríme. Hotovú zmes preložíme do čistej nádoby a prikryjeme na kontakt s fóliou. Necháme vychladiť. Po vychladnutí premiešame metličkou do hladkej konzistencie. Prenesieme do cukrárskeho vrecka, prípadne dávkujeme lyžičkou.
Na prvý korpus nanesieme polovicu krému, môžeme ozdobnou špičkou, ale tiež nemusíme. Na krém navrstvíme tenkú vrstvu ríbezľového želé. Prikryjeme druhým korpusom a postup opakujeme. Dekorujeme podľa vlastnej fantázie.
Korpus:
- 250 g Liana Cake mix
- 300 g práškového cukru
- 125 g zmäknutého masla
- 2 vajíčka M
- 10 g Liana kakao tmavé 10-12%
- 1 ČL gélového potr. farbiva
- 1 balíček Liana vanilkový cukor
- 250 ml acidofilného mlieka (kefíru)
- ½ ČL soli
- 1 PL octu
- 1 ČL Liana sóda bikarbóna
Krém:
- 3 g želatíny (plátkovú namočíme do studenej vody, ak máme práškovú, prilejeme 18g studenej vody,vymiešame a necháme v chladničke napučať)
- 135 g smotany 33% (1)
- 10 g šťavy z limetky
- 98 g bielej čokolády
- 180 g cream cheese
- 1 g soli
- 168 g smotany 33% (2)
Ríbezľové želé:
- 375 g ríbezľového pyré (prípadne iné kyslé pyré)
- 10 g Liana želírka 2:1 + 2PL kryštálového cukru
- 60 g kryštálového cukru
- 1 g Liana kyseliny citrónovej
Produkty k receptu