Šišky na plechu
- 550 g hladká múka
- 400 ml vlažné mlieko
- 30 g droždie
- 50 g cukor
- 2 žĺtky
- 50 g maslo alebo bravčová masť
- 1/2 KL soľ
- 1/2 vrecka Poleva citrónová Liana
Dodatky
- džem
1. Do asi 100 ml vlažného mlieka dáme 1 lyžicu cukru a droždie. Necháme nakysnúť asi 10 minút.
2. Do misky dáme múku, 1/2 vrecka citrónovej polevy, soľ, zvyšné mlieko, zvyšný cukor, žĺtky, kvások. Vypracujeme hladké cesto. Nakoniec primiešame roztopené nie horúce maslo alebo bravčovú masť. Prikryté necháme cca 40-60 minút na teplom mieste kysnúť.
3. Cesto preložíme na pomúčenú podložku, uložíme džem, prikryjeme druhou polovicou cesta a vykrajujeme kolieska, ktoré sú zvnútra naplnené džemom. Alebo vykrojíme čisté kolieska a až upečené podávame s džemom. Uložíme na plech potretý olejom a necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Pred pečením môžeme jemne potrieť olejom. Pečieme pri teplote 190°C jemne do zlatista. Ihneď po upečení potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom.
- 550 g hladká múka
- 400 ml vlažné mlieko
- 30 g droždie
- 50 g cukor
- 2 žĺtky
- 50 g maslo alebo bravčová masť
- 1/2 KL soľ
- 1/2 vrecka Poleva citrónová Liana
Dodatky
- džem
Produkty k receptu