Bezlepková jemná vianočka
- 350 g Bakery mix Liana
- 80 g cukor
- 70 g roztopené maslo
- 1 ks žĺtok
- 1 ks celé vajce
- 20 g droždie
- 300 ml mlieko
- štipka soli
Ďalej potrebujeme
- Ryžová múka Liana na podsypanie
- rozšľahané vajíčko s trochou mlieka
- roztopené maslo
- voliteľné Vanilínový cukor Liana, Poleva citrónová Liana, hrozienka, plátky mandlí
- Pripravíme kvások zo 100 ml teplého mlieka, 2 PL cukru a droždia. Zvyšný cukor rozmiešame v mlieku. Necháme vzísť kvások.
- Do misky dáme zmes Bakery mix, pripravený kvások z droždia, žĺtok, vajíčko a osladené vlažné mlieko. Za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme hladké cesto, do ktorého pred koncom miešania pridáme roztopené vychladnuté maslo. Prikryjeme a necháme podkysnúť cca 30 minút.
- Spracujeme na pomúčenej pracovnej doske. Rozdelíme na 5 častí, ktoré vyšúľame na rovnaké pramene a zapletieme. Môžeme spevniť špajľami. Prikryjeme a necháme na plechu, ktorý vystlieme papierom na pečenie, ešte cca 15-20 minút podkysnúť.
- Potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka, môžeme posypať mandľovými lupienkami a pečieme pri 180°C 15 minút, následne teplotu znížime na 150°C prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 20-30 minút.
Dobrý tip:
Ak je už povrch počas pečenia dostatočne hnedý môžeme vianočku prekryť papierom na pečenie alebo alobalom.
Dobrý tip 2:
Pre lepšiu chuť pridáme do cesta vanilínový cukor, hrozienka, citrónovú polevu alebo čerstvú citrónovú šťavu.
- 350 g Bakery mix Liana
- 80 g cukor
- 70 g roztopené maslo
- 1 ks žĺtok
- 1 ks celé vajce
- 20 g droždie
- 300 ml mlieko
- štipka soli
Ďalej potrebujeme
- Ryžová múka Liana na podsypanie
- rozšľahané vajíčko s trochou mlieka
- roztopené maslo
- voliteľné Vanilínový cukor Liana, Poleva citrónová Liana, hrozienka, plátky mandlí
Produkty k receptu