Domáce bezlepkové opekance "bobaľky" s makom

2:30 (h:m)
3:30 (h:m)
Porcie: 7-8 (ks)
Opekance, známe aj ako bobaľky, patria medzi najkrajšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Vďaka bezlepkovému Bakery mixu Liana si ich môžete vychutna
Ingrediencie

Cesto:

  • 700 g Liana Bakery mix
    (plus trochu na pomúčenie dosky )
  • 500 ml mlieka
    (200 ml na kvások + 300 ml na dolievanie pri miešaní)
  • 42 g droždie (1 kocka)
  • štipka soli
  • 1 ČL cukru do kvásku
  • 3 PL cukru do cesta

Plnka :

  • mlieko
  • mak
  • práškový cukor

Nakúpiť Liana produkty z receptu

Postup
  1. Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások a necháme ho približne 10 minút nakysnúť.
  2. V mixéri následne zmiešame kvások s Liana Bakery mixom, soľou, cukrom a postupne prilievame zvyšné mlieko. Vypracované cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cca  30 – 60 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujeme dlhé valčeky (slíže), z ktorých odkrajujeme malé kúsky a formujeme guličky. Tie ukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Plech prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme opekance (bobaľky) kysnúť ešte približne 30 minút.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, kým sú krásne zlatisté.
  6. Po vychladnutí opekance (bobaľky) zalejeme teplým mliekom, necháme ho vsiaknuť a nakoniec dochutíme makom a práškovým cukrom podľa vlastnej chuti.

Dobrý tip:

Bobaľky si vie každý dochutiť presne podľa svojej chuti. Okrem tradičnej makovej verzie sú výborné aj orechové, prípadne si ich môžete pripraviť na slano alebo na sladko. Skvelo chutia slané tvarohové, sladké tvarohové, bryndzové alebo kapustové bobaľky.
Ohodnotiť recept

Prihláste sa, ak chcete pridať hodnotenie.

Ingrediencie

Cesto:

  • 700 g Liana Bakery mix
    (plus trochu na pomúčenie dosky )
  • 500 ml mlieka
    (200 ml na kvások + 300 ml na dolievanie pri miešaní)
  • 42 g droždie (1 kocka)
  • štipka soli
  • 1 ČL cukru do kvásku
  • 3 PL cukru do cesta

Plnka :

  • mlieko
  • mak
  • práškový cukor

Nakúpiť Liana produkty z receptu


Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Zásady používania cookies

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.