Bezlepkové opekance s makom, tvarohom alebo kapustou
Cesto
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 ml voda
- 15 g droždie
- 1 lyžica kryštálový cukor (na kvások)
- 50 g maslo
- 60 g práškový cukor
- 1 ks vajce
Na vrch makové
- mlieko, voda, mak, med alebo cukor
Na vrch tvarohové
- voda, tvaroh, soľ, maslo
Na vrch kapustové
- cibuľa, kyslá kapusta, olej, soľ
1. Pripravíme kvások z vlažnej vody, droždia, cukru a necháme 10 minút vykysnúť.
2. Mixérom spracujeme cesto z Bakery mix, rozpusteného masla, cukru, vajíčka a nakoniec vylejeme kvások z droždia. Cesto necháme 40 minút nakysnúť.
3. Následne ho preložíme na pracovnú podložku potretú olejom, urobíme dlhé valčeky a tie pokrájame na 1-1,5 cm kúsky. S naolejovanými rukami vytvarujeme guľku a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
4. Pečieme na 180°C cca 20 minút do zlatista.
Opekance s makom na sladko:
Vychladnuté opekance dáme do misky, posypeme makom miešaným s cukrom, zalejeme horúcim mliekom alebo vodou.
Opekance s tvarohom na slano:
Vychladnuté opekance dáme do misky, zalejeme horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené vo vode. Prikryjeme a necháme, aby troška nasiakli vodu. Následne vodu zlejeme, opekance posypeme hrudkovitým tvarohom, osolíme a polejeme opraženým maslom.
Opekance s kyslou kapustou na slano:
Vychladnuté opekance dáme do misky, zalejeme horúcou vodou tak, aby boli celé ponorené vo vode. Prikryjeme a necháme, aby troška nasiakli vodu. Následne vodu zlejeme. Medzitým opražíme na oleji alebo masle cibuľu s kyslou kapustu. Opekance zmiešame s opraženou kapustou a osolíme.
Dobrý tip:
Opekance pripravujeme podobne ako halušky, ale najprv ich zaparíme horúcou vodou, aby nám trocha zmäkli.
Dobrý tip 2:
Môžeme pripraviť aj opekance s bryndzou a slaninkou.
Cesto
- 300 g Bakery mix Liana
- 250 ml voda
- 15 g droždie
- 1 lyžica kryštálový cukor (na kvások)
- 50 g maslo
- 60 g práškový cukor
- 1 ks vajce
Na vrch makové
- mlieko, voda, mak, med alebo cukor
Na vrch tvarohové
- voda, tvaroh, soľ, maslo
Na vrch kapustové
- cibuľa, kyslá kapusta, olej, soľ
Produkty k receptu