Ako upiecť dokonalú tortu?

Ako upiecť dokonalú tortu?

                                ako upiecť dokonalú tortu
Pečenie torty pre mnohých predstavuje nočnú moru. Raz je to zlý korpus, inokedy zrazená plnka, a keď sa už zdá, že je všetko podľa našich predstáv, nepodarí sa nám zdobenie torty. Ponúkame vám pár našich tipov ako upiecť tortu bez chýb, a vďaka tomu ušetriť niekoľko eur za profesionálne torty od cukrárov. 
 
Základom úspechu je už príprava formy na pečenie. Prvotnou chybou, ktorá pokazí celý korpus je vymastenie okrajov formy. Kvôli mastnému povrchu sa cesto počas pečenia nemá kde uchytiť, čím namiesto krásne rovného korpusu získame vypuklý korpus. Pri plnení torty nerovnosti zrezávame, takže strácame podstatnú časť korpusu, často je potrebné dopiecť ďalší, aby torta dosiahla požadovanú výšku. Pre ľahšie vyberanie korpusu z formy stačí, ak dno formy vystelieme papierom na pečenie. Od okrajov formy korpus jednoducho uvoľníme pomocou noža.
 
Ďalším kameňom úrazu je samotný korpus. Nájsť ten správny recept, aby korpus nebol príliš tuhý a ťažký, ale ani sypký a suchý je naozaj umenie. Pre hladký a nadýchaný korpus je potrebné doň dostať čo najviac vzduchu, to dosiahneme precíznym vymiešaním cesta. Cesto šľaháme bez prestávky, postupne pridávame ostatné ingrediencie. V závislosti od receptu začíname šľahaním celých vajíčok s cukrom alebo si osobitne pripravíme tuhý sneh z bielok, ktorý na záver ručne primiešame do cesta.
 
   
 
Teplotu pečenia korpusu je potrebné prispôsobiť vlastnej rúre, ktorá by sa mala pohybovať medzi 160-180°C. Zlaté pravidlo každého pečenia je, že cesto vkladáme už do vyhriatej rúry, nikdy nie do studenej. Prvých 30 minút rúru neotvárame, po 30 minútach môžeme pomocou špajle skontrolovať či je cesto upečené. Ak cesto dopekáme, prikryjeme ho papierom na pečenie alebo alobalom, vďaka čomu neostane povrch korpusu spálený.
 
Dôležitým atribútom dokonalej torty je aj perfektne prekrojené cesto a rovné pláty. Pomocou jedného noža väčšinou vzniknú krivé, nerovnomerné pláty, ktoré kazia konečný efekt torty. Na trhu je už mnoho pomôcok, ktoré vám pri krájaní korpusu dokážu skutočne pomôcť. Prvým záchranným kolesom, ktoré má každý doma je niť. Stačí si prichystať upečený korpus a niť s dĺžkou min. 1,5 m. Na korpuse si naznačíme ako má ísť rez, niť obtočíme okolo korpusu, pred sebou konce nite zauzlíme, uistíme sa, že je niť na správnom mieste a uťahujeme, kým nevzniknú dva rovnaké pláty. Z dostupných pomôcok môžete pri delení korpusu použiť aj nastaviteľný krájač na piškóty alebo nastaviteľnú vyrezávaciu obruč, ktoré vám uľahčia prácu.
 
   
 
Ponúkame vám pár našich najobľubenejších receptov:
Torta s ľahkou penou a mramorovou zrkadlovou polevou
Špeciálna torta, pri ktorej si nemúsite robiť starosti s tým, akú múku použiť, do korpusu budete potrebovať iba dve vrecká Zlatého krému Liana. Výnimočný vzhľad torty vytvára zrkadlová poleva, ktorá vyzerá luxusne a zaujímavo. Viac o zrkadlovej poleve sa dozviete tu. Recept na Tortu s ľahkou penou nájdete tu.
 
                                                                                                      zrkadlová poleva
 
Torta s vanilkovým krémom a jahodovou šľahačkou
Ak vás už prestali baviť klasické torty a hľadáte niečo nevšedné, vsaďte na túto tortu. Po vykonaní rezu torty všetkých ohúrite jej špeciálnym plnením. Ďalším bonusom je to, že už sa nebudete musieť trápiť z dokonalým prerezaním korpusu. Recept spolu s postupom plnenia torty nájdete tu.
 
                                                                                                     
 
Bezlepková ovocná torta so želatínovou polevou
Túto tortu pozná snaď každý zo svojho detstva. V čase narodenín či menín ju piekla skoro každá mama. Ak sa chcete na chvílu vrátiť do svojho detstva, nepotrebujete na to stroj času, stačí, ak si pripravíte tento dezert. Recept na bezlepkovú ovocnú tortu nájdete tu.
                                                                                                    
                                                                                                   
                                                                                                    torta-s-ovocim
 
Maková torta  bez múky
"Ty jsi má, maková, úplně celá, celičká, maková", toto si budete spievať, keď ochutnáte túto skvelú tortu. Úlohou maku nie je iba zabezpečiť skvelú chuť, ale aj exluzívny vzhľad. Recept na makovú tortu nájdete tu.
 
                                                                                                   makova-torta
 
 
 
 
 
 
 
Používaním stránok prevádzkovateľa LIANA GOLIAŠ s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.