Bezlepkové zapekané cestoviny s tvarohom a ovocím
Základ:
- 200 g bezlepkových cestovín LIANA Quadrucci – Fliačky
- 20 g masla
- 1/2 ČL soli
- 2 L vody
- 400 g jemného tvarohu
- 250 g kyslej smotany (10–16 %)
- 1 ks vajce
- 2 balenia vanilkového cukru LIANA
- 1 PL trstinového cukru alebo 1 PL tekutého medu
- 20 g masla na vrch
- Maslo na potretie formy
- Bezlepková múka na jemné pečivo na vysypanie formy
Ovocná vrstva:
- 2 jablká
- 1/2 ČL škorice
- 1 PL trstinového cukru (ak sú kyslé jablká, pokojne aj 2)
- 1 hrsť pekanových alebo vlašských orechov
- alebo
- 7 marhúľ
- 1 vanilkový cukor LIANA
Na dokončene:
- Bielková pena z 2 bielok a 3 PL kryštálového cukru, štipka soli,
- alebo 10–20 g pekanových orechov a javorový sirup
- Fliačky uvaríme so soľou presne podľa návodu na obale (varíme 9–11 minút za občasného miešania).
- Scedíme a ešte k teplým primiešame maslo.
- Medzitým si pripravíme tvarohovú zmes zmiešaním tvarohu, smotany, cukru, vajíčka. Kto má rád škoricu, pokojne môže pridať aj škoricu.
- Ovocie očistíme, marhule nakrájame na plátky a jabĺčka si nastrúhame, zmiešame so škoricou, cukrom. Kto má rád, môže pridať hrozienka alebo sušené brusnice.
- Formu vymastíme maslom a posypeme múkou. Formy môžu byť 3 malé alebo ja som tiež piekla ako celok vo forme dĺžky do 27 cm.
- Fliačky zmiešame s tvarohovou zmesou.
- Na dno formy rozložíme fliačky – nie hrubú vrstvu – na vrch dáme ovocnú vrstvu. Ak máme marhule, tie posypeme vanilkovým cukrom a prikryjeme druhou vrstvou cestoviny. Pokiaľ máme vysokú formu, pokojne môžeme vrstviť fliačky – ovocie – fliačky – ovocie – fliačky. Zbytočne nedávajte hrubé vrstvy. Je potrebné, aby ovocie dalo cestovine aj svoju chuť.
- Keď sú fliačky zarovnané, môžeme ich dať piecť v rúre, ktorú si dopredu vyhrejeme. Pečieme 25–30 minút pri teplote 180 °C.
- Medzitým si pripravíme bielkový sneh z vajec, soli a cukru. 5 min pred koncom pečenia nanesieme penu, alebo ja som na jablkovú cestovinu naukladala orechy a poliala javorovým sirupom.
Základ:
- 200 g bezlepkových cestovín LIANA Quadrucci – Fliačky
- 20 g masla
- 1/2 ČL soli
- 2 L vody
- 400 g jemného tvarohu
- 250 g kyslej smotany (10–16 %)
- 1 ks vajce
- 2 balenia vanilkového cukru LIANA
- 1 PL trstinového cukru alebo 1 PL tekutého medu
- 20 g masla na vrch
- Maslo na potretie formy
- Bezlepková múka na jemné pečivo na vysypanie formy
Ovocná vrstva:
- 2 jablká
- 1/2 ČL škorice
- 1 PL trstinového cukru (ak sú kyslé jablká, pokojne aj 2)
- 1 hrsť pekanových alebo vlašských orechov
- alebo
- 7 marhúľ
- 1 vanilkový cukor LIANA
Na dokončene:
- Bielková pena z 2 bielok a 3 PL kryštálového cukru, štipka soli,
- alebo 10–20 g pekanových orechov a javorový sirup
Produkty k receptu