Bezlepkový kváskový chlieb s ľanovými semienkami
Rozkvas
- 2 PL bezlepkový kvások
- 220 ml voda
- 200 g Bread mix white Liana
- 200 ml voda
- 2 PL psyllium
- 1 KL chia semienka
Cesto
- 150 g Bread mix dark Liana
- 100 g Bread mix white Liana
- 15 g soľ
- 6 g mletá rasca
- 1 KL ľanové semienko
- 1 KL mleté ľanové semienko
- 2 PL olivový olej
- Najprv si pripravíme rozkvas, na ktorý budeme potrebovať 2 PL bezlepkového kvásku, 220 ml vody a 200 g Bread mix white Liana. Všetko spolu premiešame, zakryjeme fóliou a pri izbovej teplote (najlepšie cez noc) necháme 12 hodín kysnúť.
- Zároveň namočíme 2 PL psyllia a 1 ČL chia semiačok do 200 ml vody.
- Po 12 hodinách odoberieme z rozkvasu 1 PL kvásku, ktorý si schováme na ďalšie pečenie.
- Pripravíme cesto zo 400 g rozkvasu spolu so 150 g Bread mix dark Liana a 100 g Bread mix white Liana, pridáme soľ, mletú rascu, ľanové semienka celé aj mleté, namočené psyllium a všetko spolu v robotovi dobre premiešame. Pokiaľ je cesto príliš hutné, přidáváme po lyžičkách trochu vody. Nakonec vmiešame 2 PL olivového oleja a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v zakrytej miske kysnúť 3 hodiny.
- Po 3 hodinách presunieme nakysnuté cesto na pomúčený valček a prekladaním z cesta vytlačíme bubliny. Objem sa zmenší a cesto bude hutnejšie. Takto spracované cesto presunieme do ošatky a necháme ešte 1,5 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
- Rúru predhrejeme na 250°C spoločne so zapekacou misou s viečkom na cca 20 minút. Chlieb spolu s papierom na pečenie vložíme do misy, prikryjeme viečkom a pečieme najprv 15 minút na 250°C. Potom viečko dáme dole, teplotu znížime na 200°C a pečieme ešte cca 35 minút. Celkový čas pečenia je cca 50 minút, podľa druhu rúry.
Rozkvas
- 2 PL bezlepkový kvások
- 220 ml voda
- 200 g Bread mix white Liana
- 200 ml voda
- 2 PL psyllium
- 1 KL chia semienka
Cesto
- 150 g Bread mix dark Liana
- 100 g Bread mix white Liana
- 15 g soľ
- 6 g mletá rasca
- 1 KL ľanové semienko
- 1 KL mleté ľanové semienko
- 2 PL olivový olej
Produkty k receptu