Bezlepkové maslové croissanty
- 250 ml vlažné mlieko/voda
- 50 g cukor práškový
- 15 g droždie
- 300 g Bakery mix Liana
- 30 g roztopené maslo
- 1 ks žĺtok
- ¼ KL Sóda bikarbóna Liana
- 220 g maslo
Plnka
- čokoládovo-orieškový krém
- džem
- 1 vrecko Škoricový cukor Liana
- voda
Ďalej potrebujeme
- rozšľahaný žĺtok s mliekom
Zmiešame vlažné mlieko/vodu s cukrom a droždím a necháme cca 10 minút vzísť kvások. Do misky dáme zmes Bakery mix, Sódu bikarbónu, pripravený kvások, 30 g roztopeného masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky schladiť na 30 minút.
Následne ho na podložke pomúčenej zmesou Bakery mix Liana rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla do tvaru štvorca tak, aby nám okraje zostali prázdne. Následne maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a znova poprekladáme všetky štyri strany do štvorca. Zabalíme do fólia a vložíme do chladničky na cca 15 minút. Opäť prevaľkáme a poprekladáme do štvorca a necháme odležať , zopakujeme to ešte 3 krát. Pred posledným zložením môžeme prikryté cesto nechať 15 minút odležať pri izbovej teplote. Pre ešte dokonalejšie croissanty môžete cesto pred každým vaľkaním vložiť na 15 minút do mrazničky.
Nakoniec cesto vyvaľkáme viac do šírky a narežeme si asi 25 cm vysoké trojuholníky, ktoré zvinieme do rožtekov. Ak chceme plnené croissanty, tak na širší koniec trojuholníka dáme lyžičku čokoládovo-orieškového krému alebo džemu a zvinieme do tvaru rožteka. Okraje pritlačíme, aby nám plnka počas pečenia nevytekala. U škoricových croissantov potrieme celý trojuholník trochou vody, posypeme škoricovým cukrom, postriekame jemne vodou a zvinieme do rožteka. Uložíme na plech vystlaný papierom a prikryjeme fóliou. Necháme kysnúť 45 minút pri izbovej teplote a 45 minút v chladničke. Vykysnuté zachladené croissanty potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka. Croissanty musia byť pri vložení do rúry vychladené. Pečieme pri teplote 200°C 15 minút so záparou, ktorú vytvorí plech s vodou na dne rúry. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Dobrý tip:
Z uvedenej dávky pripravíme asi 20 ks malých alebo 12 ks veľkých croissantov. Upečené vychladnuté croissanty môžete aj zamraziť a rozmraziť krátko pred konzumáciou.
Dobrý tip 2:
S cestom sa pracuje vynikajúco, nelepí sa a môžete ho použiť na rôzne variácie ako štrúdle, lístkové šatôčky. Po upečení je krehké a lahodné.
- 250 ml vlažné mlieko/voda
- 50 g cukor práškový
- 15 g droždie
- 300 g Bakery mix Liana
- 30 g roztopené maslo
- 1 ks žĺtok
- ¼ KL Sóda bikarbóna Liana
- 220 g maslo
Plnka
- čokoládovo-orieškový krém
- džem
- 1 vrecko Škoricový cukor Liana
- voda
Ďalej potrebujeme
- rozšľahaný žĺtok s mliekom
Produkty k receptu