Salajka - kypriaci prášok starých mám
Good advice from Liana

Salajka - kypriaci prášok starých mám

09.11.2023

Hydrogénuhličitan amónny (známy aj ako amónium, salajka alebo jelenia soľ) je typ kypriaceho prášku do zákuskov, ktorý staré mamy v minulosti vo veľkej miere využívali. Táto zlúčenina sa pri zahrievaní rozkladá na oxid uhličitý, vodu a amoniak, čo pomáha koláču nadobudnúť objem. Jej použitie však bolo do značnej miery nahradené bežnejšími kypriacimi prostriedkami, ako je prášok do pečiva a sóda bikarbóna, a v moderných receptoch na pečenie sa vyskytujú čoraz zriedkavejšie. Po upečení je cesto tvrdé, ale po naplnení džemom, krémom alebo inou plnkou po pár hodinách zmäkne. Keďže nepotrebujete pridávať tuk, je zákusok aj menej kalorický. Zákusok je tak vo výsledku trvanlivý, jemný a bez zbytočného tuku navyše.

Jelenia soľ alebo Salajka, má niektoré typické vlastnosti, ktoré ju odlišujú od iných kypriacich látok:

Vôňa amoniaku: Salajka pri zahrievaní uvoľňuje amoniak, ktorý môže mať počas pečenia silný zápach. Po strete s kyslíkom (t.j. keď balíček otvoríte) rýchlo vyprchá.

Skladovanie: Salajku skladujte na suchom a tmavom mieste. Vplyvom vlhkosti môže vyprchať a po jej otvorení vás následne môže prekvapiť prázdny obal. Akonáhle Salajku zakúpite, odporúčame ju čím skôr použiť pri pečení. Totiž aj pri dlhom skladovaní hrozí, že vyprchá.

Chrumkavá textúra: Salajka sa často používa v receptoch, kde sa vyžaduje krehká textúra, ako napríklad v určitých typoch zákuskov či slaných praclíkoch.

Špecifické recepty: Salajka sa častejšie používa v tradičných alebo regionálnych receptoch, ako sú plnené perníčky, zemiakový medovník alebo košické punčové rezy. Ak sa riadite receptom, ktorý ich vyslovene vyžaduje, je dobré ich použiť.

Obmedzená dostupnosť: Salajka môže byť v niektorých krajinách ťažšie dostupná v porovnaní s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Na Slovensku kúpite Salajku v našom e-shope.

Neváhajte sa inšpirovať našimi receptami, ktoré Salajku obsahujú:

Bezlepkové:

Bezlepkové zázvorníky

Bezlepkový pardubický perník

Bezlepkový dobošový rez

Bezlepková anglická krémeška

Bezlepkové praclíky

S lepkom:

Kávový zákusok

Pardubický perník

Dobošový rez

Anglická krémeška

Košické punčové rezy

Zemiakový medovník plnený lekvárom

Slovenský krémovník

Newsletter

Are you interested in being the first to know about our promotions, news and recipes?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné