7 tipov pri práci so želatínou Liana
Dobré rady od Liany

7 tipov pri práci so želatínou Liana

21.02.2020

Želatína je zdrojom kolagénu, tzv. "elixíru mladosti", ktorý obnovuje a zabezpečuje dobrý stav kože, vlasov, zubov, šliach, kĺbových chrupaviek, ciev a všetkých väzivových tkanív. V detstve a v období dospievania je nevyhnutný pre tvorbu kostí, pretože vytvára sieť na ukladanie vápnika a v dospelosti zase chráni kĺby pred artrózou. Slúži nielen na ochranu kĺbových chrupaviek a väzív pred predčasným opotrebovaním, ale aj na ich regeneráciu a obnovu.

ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ A DOBRÉ RADY PRI PRÁCI SO ŽELATÍNOU LIANA

Želatínu číru Liana / Želatínu a stužovač 2 v 1 Liana môžeme rozpustiť 2 spôsobmi:

1, potrebné množstvo želatíny vysypeme do tekutiny a necháme 20 minút napučať. Napučanú želatínu zahrejeme do rozpustenia kryštálikov. Tento spôsob je vhodnejší pri práci s mliekom, pretože je hustejšie ako voda a aby nevznikli hrudky.

2, potrebné množstvo želatíny vysypeme do horúcej tekutiny a miešame do rozpustenia kryštálikov. Tento spôsob je vhodnejší pri práci s vodou, hlavne kvôli rýchlejšej príprave.

Dobrý tip 1:
V prvej fáze želatína tuhne dlho, viac ako hodinu aj keď je na chladnom mieste. Po tejto fáze tuhne zase veľmi rýchlo. Želatína tuhne skôr ak je v nižšej širokej nádobe ako vo vyššej a úzkej nádobe.

Dobrý tip 2:
Ak počas prípravy tekutá zmes želatíny / stužovača príliš stuhne alebo sa nerozpustia všetky kryštáliky alebo sa vytvoria hrudky, odporúčame 10-20 sekúnd zahriať v mikrovlnnej rúre a znova premiešať až do rozpustenia. Nesmie sa variť!

Dobrý tip 3:
Ak chceme želatínu / stužovač jemnejšiu, penovitejšiu pri rozpúšťaní kryštálikov vo vode / mlieku ju prešľaháme šľahačom cca 3 minúty na vyšších otáčkach a vtedy sa krásne napení. Ďalej použijeme podľa receptu do jogurtu, šľahačky, smotany, rozmixovaného ovocia ...

Dobrý tip 4:
Ak chceme želatínový dezert zjesť ešte v ten istý deň použijeme o trochu menšie množstvo vody a skôr nám stuhne.

Dobrý tip 5:
Tuhnutie želatíny skrátime v každej fáze, ak ju vložíme do chladničky a ešte viac urýchlime, ak ju vložíme na začiatku chladnutia na 10-15 minút do mrazničky. Pozor! Nesmie sa zmraziť, len nechať vychladnúť.

Dobrý tip 6:
Želatínu nikdy nelejeme priamo na korpus, pretože by ňou nasiakol. Korpus najprv potrieme hrubou vrstvou džemu alebo plnky a pomaly lyžicou nalievame želatínu, keď už začína jemne rôsolovatieť.

Dobrý tip 7:
Ak pripravujeme dezert zložený z viacerých vrstiev želatíny alebo stužovača, každú vrstvu necháme dobre stuhnúť a ďalšiu vrstvu nalievame pomaly a dobre vychladnutú.

Odporúčanie odborníkov

1 KL práškovej želatíny denne zamiešať napr. do jogurtu alebo mlieka, vody a vypiť. Pri problémoch zakrátko pocítime úľavu alebo sa prevenciou týmto problémom vyvarujeme.

Ďalšie recepty zo želatíny čírej Liana nájdete na našej stránke www.liana.sk

V ponuke aj Želatína číra v 1 kg balení!

Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.


Prijať nevyhnutné