
Domáci marhuľový džem
- 1 kg odkôstkované marhule
- 500 g kryštálový cukor
- 1 vrecko Želírka Liana
- 1 KL Kyselina citrónová Liana
- Umyté marhule rozpolíme, odkôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Dáme ich do hrnca a zalejeme malým množstvom vody, aby rýchlejšie zmäkli a uvoľnili šťavu.
- Ovocie za stáleho miešania zahrejeme do varu. Z 500 g cukru odoberieme 2 PL, zmiešame so Želírkou Liana a pridáme k zmäknutým marhuliam. Želírku pridávame vždy pred cukrom.
- Vysypeme zvyšný cukor a za stáleho miešania varíme cca 5 minút.
- Pre zvýraznenie chuti a farby pred koncom varenia pridáme Kyselinu citrónovú Liana. Ak chceme mať istotu, že je džem dostatočne hustý naberieme kúsok na tanierik a odložíme na pár minút do chladničky.
- Hotový džem rozmixujeme ponorným mixérom.
- Ešte horúci džem nalejeme do zaváracích pohárov. Uzatvoríme a otočíme hore dnom do vychladnutia.
Keď sú marhule mäkké nemusia sa krájať na menšie kúsky, keďže rýchlejšie by sa rozvarili.
Nemusíte sa obávať, že ak pridáte Želírku Váš džem už nebude domáci. Práve naopak džem si zachová výraznú chuť ovocia a cenné látky, pretože sa nevarí zbytočne pridlho a zároveň naša Želírka Liana obsahuje pektín z ovocia ako jablká a citrusy a tieto spôsobia rýchlejšie zahustenie džemu bez nekonečne dlhého miešania. Podobne si pripravíme džem aj z iných druhov ovocia. Kyselina citrónová slúži aj ako konzervant, ale tiež zvýrazňuje farbu ovocia. Kyselina sorbová je obsiahnutá aj v Želírke, preto ju nie je nutné pridávať naviac. Dodáva sa len pre prípad, ak by viečko nebolo dokonale uzavreté a aby sa vaše domáce zaváraniny naozaj nepokazili plesňami.
- 1 kg odkôstkované marhule
- 500 g kryštálový cukor
- 1 vrecko Želírka Liana
- 1 KL Kyselina citrónová Liana
Produkty k receptu