Objavte prírodný elixír mladosti

Objavte prírodný elixír mladosti

zelatina

Po celom dni v práci nás trápia bolesti chrbta, počas krátkej prechádzky sa ozývajú kĺby, naše telá už nezvládajú spánok na nekvalitných madracoch. Dôležitosť našich kĺbov si uvedomíme až vtedy, keď začínajú vypovedať službu. Mladý vitálny človek sa málokedy zamýšľa nad tým, ako sa bude cítiť o dve či tri desiatky rokov. Aj keď v minulosti boli zničené kĺby výhradne problémom seniorov, v dnešnej dobe už vedia potrápiť aj tridsiatnikov. Týmto komplikáciam sa vieme vyhnúť vďaka zdravému životnému štýlu a pravidelnému pohybu, no máme pre vás ešte jeden skvelý tip, ktorý dokáže pomocť bez toho, aby ste sa vy museli namáhať.

Tým tajomným, no skvelým tipom je kolagén. Bielkovina, ktorá je základnou zložkou všetkých spojivových tkanív, kože, chrupaviek, cievnych a črevných stien, kostí a zubov. Tento druh bielkoviny tvorí 25 - 35% všetkých bielkovín v ľudskom tele. Naše telo si ho dokáže vytvoriť samé. V dokonálom stave je rovnováha medzi jeho tvorbou a odbúravaním. V prípade, že sa hladina kolagénu v tele znižuje dochádza k tvorbe vrások, zvyšenej krehkosti cievnych stien, pomalšiemu hojeniu rán, problémom s kĺbami, atď. Množstvo kolagénu ovplyvňuje hladina vitamínu C. Jeho deficit znižuje tvorbu kolagénu, čoho následkom sú krvácajúce ďasná a zhoršené hojenie rán. Rovnako tvorbu kolagénu znižuje zvýšená hladina hormónu kortizol, ktorý vzniká pri strese, čím sa potvrdzuje, že stres nám spôsobuje vrásky.  Ďalšími faktormi, ktoré dokážu výrazne ovplyvniť tvorbu kolagénu sú stúpajúci vek, UVA a UVB žiarenie a zápalové reakcie v tele.

kolagen    kolagen-na-kosti

Čo majú spoločné kolagén a želatína?

Želatína vzniká tepelným spracovaním kolagénu, väčšinou vyvarením hovädzích a bravčových kostí a chrupaviek. Takáto želatína sa dá pri vyšších teplotách spracovať s použitím enzýmov, vďaka ktorým vznikne hydrolizovaný kolagén. Tento druh kolagénu je využívaný vo výživových doplnkoch. Želatína je považovaná za čiastočne hydrolizovaný kolagén, ktorý vo vode získa gélovitú konzisteniu,a to môžete využiť pri príprave želé, pudingov, krémov alebo na zahustenie polievok. Takisto želatína živočišného pôvodu obsahuje aj kyselinu hyalurónovú a chondroitín, ktoré sa nachádzajú v chrupkách. 

Takto vznikla aj naša Želatína potravínarska číra, ktorá je čisto živočíšneho pôvodu (bravčová želatína), navyše pochádza zo Slovenska. Všetky jej výhody si môžete vychutnať vo forme želatínové cukríkov, želatínových dezertov, aspikov, rôsolov a huspenín. Odborníci odporúčajú 1 KL želatíny zamiešať do jogurtu, smotany alebo aj čistej vody, chvíľu nechať napučať a vypiť. Po 7 dňoch pravidelnej konzumácie by ste mali pociťovať zlepšenie stavu. 

želatínové-cukríky    huspenina

Zvýšená konzumácia želatíny je odporúčana najmä pri vysokej fyzickej aktivite, počas ktorej dochádza k opotrebovaniu kĺbov. Rovnako aj pri náchylnosti na zápalové kĺbne ochorenia, keďže posiľnuje kosti a chrupavky, znižuje bolesť a zmierňuje zápal. Nie je veľkou podporou iba pre kĺby, ale aj pre vaše srdce. Veľkou výhodou, hlavne pre ženy sú aminokyseliny obsiahnuté v želatíne,  ktoré sa podieľajú na tvorbe kolagénu v  pokožke. Želatína sa týmto stala skvelou prevenciou pred vráskami, dokonca redukuje aj celulitídu. Aminokyseliny glycín a prolín pomáhajú pri strese a problémoch so spánkom. Glycín zároveň zlepšuje funkciu pečenie a urýchľuje jej regenáciu. Tepelne upravená strava nepriťahuje vodu, čo môže spôsobovať problémy počas jej trávenia. V tomto pomáha želatína, ktorá zvyšuje hydrofíliu jedla, a tým uľahčuje aj jeho trávenie. Na zlepšenie trávenia sa želatína používa aj pri zápalových črevných ochoreniach, a tiež na hojenie sliznice žaľudka a čreva. 

Ak sa chcete dozvedieť viac o práci so želatínou pozrite si náš článok "7 tipov pri práci so želatínou Liana".

Používaním stránok prevádzkovateľa LIANA GOLIAŠ s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.