Bezlepkový ovocný koláč so želatínou
Piškótové cesto:
• 3 vajcia (izbovej teploty)
• 120 g kryštálového cukru
• 10 g Liana Vanilkový cukor
• 37 ml oleja
• 122 ml vlažného mlieka
• 173 g Liana Cake mix
• Kôra z 1 citróna
Smotanová náplň:
• 220 g šľahačkovej smotany
•225 g kyslej smotany, ideálne čo najtučnejšej 20% a viac
• 52 g kryštálového cukru
• 10 g Liana želatína potravinárska číra + 50 g studenej vody
Bazová želatína na potretie ovocia:
• Cca. 500 g čerstvého ovocia
(pozor na kiwi, alebo ananás – tieto druhy ovocia želatínu rozpúšťajú)
• 450 ml studenej vody
• 100 ml bazového alebo iného sirupu
• 15 g Liana želatína potravinárska číra + 75 g pripravenej vody so sirupom
- Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky, k žĺtkom pridáme ¼ z množstva cukru, citrónovú kôru a vanilkový cukor a vyšľaháme do peny, následne prišľaháme olej a už len ručne metličkou primiešame vlažné mlieko a preosiaty Liana Cake mix. Vymiešame do hladka. Bielka so zvyšným cukrom vyšľaháme do pevného snehu, ten zapracujeme do základnej hmoty jemne stierkou, na 3-krát. Zmes prenesieme do ráfika 20x30 cm. Na spodok použijeme papier na pečenie. Pečieme na 170°C na programe ventilátor približne 15-20 minút. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí orežeme do bokov formy/ ráfika. (Korpus si prenesieme na pevnú podložku a necháme ho obrezaný v ráfiku).
- Do malej misky si nasypeme želatínu a pridáme 50g studenej vody, rozmiešame a dáme do chladničky napučať. Zo zvyšných ingrediencií si vyšľaháme krém. Napučanú želatínu, ktorá je na dotyk pevná (absorbovala všetku vodu) lyžičkou rozkúskujeme na menšie kúsky a vo väčšej miske ju roztopíme v mikrovlnke. Pozor len v pár sekundových intervaloch, aby bola číra a teplá, takto pripravená želatína nesmie zovrieť, inak stratí svoju želírujúcu schopnosť. Do teplej želatíny pridáme väčšiu lyžicu krému, rozmiešame a pridáme do misy k zvyšnému krému. Pracujeme rýchlo, zmes rozmiešame metličkou, aby bola hladká bez hrudiek. Takýto krém nanesieme na korpus, rozotrieme a dáme zachladiť.
- Želatínu zalejeme pripravenou zmesou vody a bazového sirupu, necháme rovnako napučať v chladničke. Na vrstvu krému poukladáme ovocie a dáme zachladiť. Pripravenú želatínu rozpustíme v miske, pridáme časť bazovej vody, rozmiešame a prelejeme k zvyšku bazovej vody. Nalievame cez lyžicu na vrch ovocia, kým ho nepokryjeme. Necháme poriadne zachladiť. Po zachladení nakrájame na ľubovoľný tvar a užívame si dezert.
Piškótové cesto:
• 3 vajcia (izbovej teploty)
• 120 g kryštálového cukru
• 10 g Liana Vanilkový cukor
• 37 ml oleja
• 122 ml vlažného mlieka
• 173 g Liana Cake mix
• Kôra z 1 citróna
Smotanová náplň:
• 220 g šľahačkovej smotany
•225 g kyslej smotany, ideálne čo najtučnejšej 20% a viac
• 52 g kryštálového cukru
• 10 g Liana želatína potravinárska číra + 50 g studenej vody
Bazová želatína na potretie ovocia:
• Cca. 500 g čerstvého ovocia
(pozor na kiwi, alebo ananás – tieto druhy ovocia želatínu rozpúšťajú)
• 450 ml studenej vody
• 100 ml bazového alebo iného sirupu
• 15 g Liana želatína potravinárska číra + 75 g pripravenej vody so sirupom
Produkty k receptu