Bezlepková veľkonočná baba
Toustový chlieb
230 ml vlažnej vody
1 ČL cukru
20 g čerstvého droždia
250 g Liana Bread Mix white
1/2 ČL mletej rasce
1 PL bravčovej masti
1 ČL soli
Veľkonočná baba
1 toustový chlieb
500 g údeného mäsa
4 vajcia
200 ml mlieka
2 stredné mrkvy
1 ČL sušeného cesnaku
1/2 ČL soli
hrsť jarnej čerstvej žihľavy
hrsť petržlenovej vňate
hrsť pažítky
2 PL oleja
masť na vymastenie formy a bezlepková strúhanka
Príprava toustového chleba:
- Aktivujeme droždie zmiešaním vlažnej vody, cukru a čerstvého droždia. Trvá to približne 10–15 min.
- Do aktivovaného droždia preosejeme bezlepkovú múku, pridáme rascu, soľ a dáme miesiť do robota.
- Po 3 minútach pridáme masť a necháme miesiť ďalších 5 min.
- Cesto prenesieme do formy vymastenej bravčovou masťou.
- Zarovnáme a potrieme vrch olejom. Celú formu obalíme fóliou a dáme kysnúť 45–60 minút. Chlieb sme natreli na vrchu olejom, aby sa vykysnuté cesto neprilepilo na fóliu.
- Vykysnutý chlieb pečieme 40–50 min pri teplote 200 °C.
- Po dopečení a vytiahnutí z rúry chlieb potrieme vodou.
Príprava veľkonočnej báby:
- Nakrájame na kocky chleba, na polovičné kocky údené mäso.
- Na jemno nasekáme bylinky a nastrúhame mrkvu.
- V hrnci zohrejeme olej, pridáme mrkvu a potom údené mäso. Jemne zmes opražíme.
- Potom zalejeme mliekom a dochutíme cesnakom.
- Odstavíme a necháme vychladiť.
- Bielka vyšľaháme so soľou na pevný sneh.
- Do šunkovej zmesy pridáme žĺtka a dobre premiešame.
- Zmes, chlieb a bylinky spojíme a odľahčíme bielkami.
- Všetko natlačíme do formy vymastenej bravčovou masťou a vysypanou strúhankou.
- Pečieme v rúre 40 min pri teplote 200 °C.
Toustový chlieb
230 ml vlažnej vody
1 ČL cukru
20 g čerstvého droždia
250 g Liana Bread Mix white
1/2 ČL mletej rasce
1 PL bravčovej masti
1 ČL soli
Veľkonočná baba
1 toustový chlieb
500 g údeného mäsa
4 vajcia
200 ml mlieka
2 stredné mrkvy
1 ČL sušeného cesnaku
1/2 ČL soli
hrsť jarnej čerstvej žihľavy
hrsť petržlenovej vňate
hrsť pažítky
2 PL oleja
masť na vymastenie formy a bezlepková strúhanka
Produkty k receptu