Bezlepková veľkonočná baba

Trvanie: 1:60 (h:m) Porcie: 10 (ks)
Bezlepková veľkonočná baba je tradičné slané jedlo, ktoré sa skvele hodí na sviatočný stôl. V tomto recepte je použitý bezlepkový toustový chlieb z Liana Bread mix white, údené mäso, mrkva a čerstvé bylinky, ktoré dodávajú pokrmu bohatú chuť a vôňu. Baba je jemná, nadýchaná a zároveň sýta – ideálna ako hlavné jedlo alebo príloha počas Veľkej noci. Bezlepková verzia poteší nielen celiatikov, ale každého, kto si chce dopriať niečo chutné a tradičné v modernej úprave.
Ingrediencie

Toustový chlieb 

230 ml vlažnej vody

1 ČL cukru

20 g čerstvého droždia

250 g Liana Bread Mix white

1/2 ČL mletej rasce

1 PL bravčovej masti

1 ČL soli


Veľkonočná baba 

1 toustový chlieb

500 g údeného mäsa

4 vajcia

200 ml mlieka

2 stredné mrkvy

1 ČL sušeného cesnaku

1/2 ČL soli

hrsť jarnej čerstvej žihľavy

hrsť petržlenovej vňate

hrsť pažítky

2 PL oleja

masť na vymastenie formy a bezlepková strúhanka

Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

    Príprava toustového chleba:

  1.    Aktivujeme droždie zmiešaním vlažnej vody, cukru a čerstvého droždia. Trvá to približne 10–15 min.
  2. Do aktivovaného droždia preosejeme bezlepkovú múku, pridáme rascu, soľ a dáme miesiť do robota.
  3. Po 3 minútach pridáme masť a necháme miesiť ďalších 5 min.
  4. Cesto prenesieme do formy vymastenej bravčovou masťou.
  5. Zarovnáme a potrieme vrch olejom. Celú formu obalíme fóliou a dáme kysnúť 45–60 minút. Chlieb sme natreli na vrchu olejom, aby sa vykysnuté cesto neprilepilo na fóliu.
  6. Vykysnutý chlieb pečieme 40–50 min pri teplote 200 °C.
  7. Po dopečení a vytiahnutí z rúry chlieb potrieme vodou.
     

Príprava veľkonočnej báby:

  1. Nakrájame na kocky chleba, na polovičné kocky údené mäso.
  2. Na jemno nasekáme bylinky a nastrúhame mrkvu.
  3. V hrnci zohrejeme olej, pridáme mrkvu a potom údené mäso. Jemne zmes opražíme.
  4. Potom zalejeme mliekom a dochutíme cesnakom.
  5. Odstavíme a necháme vychladiť.
  6. Bielka vyšľaháme so soľou na pevný sneh.
  7. Do šunkovej zmesy pridáme žĺtka a dobre premiešame.
  8. Zmes, chlieb a bylinky spojíme a odľahčíme bielkami.
  9. Všetko natlačíme do formy vymastenej bravčovou masťou a vysypanou strúhankou.
  10. Pečieme v rúre 40 min pri teplote 200 °C.
Pridať hodnotenie
* * *
Ingrediencie

Toustový chlieb 

230 ml vlažnej vody

1 ČL cukru

20 g čerstvého droždia

250 g Liana Bread Mix white

1/2 ČL mletej rasce

1 PL bravčovej masti

1 ČL soli


Veľkonočná baba 

1 toustový chlieb

500 g údeného mäsa

4 vajcia

200 ml mlieka

2 stredné mrkvy

1 ČL sušeného cesnaku

1/2 ČL soli

hrsť jarnej čerstvej žihľavy

hrsť petržlenovej vňate

hrsť pažítky

2 PL oleja

masť na vymastenie formy a bezlepková strúhanka

Vytlačiť recept Zdieľať na facebooku

Produkty k receptu
Newsletter

Máte záujem vedieť ako prvý o našich akciách, novinkách a receptoch?

Táto webová lokalita používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti. Používaním našej webovej lokality vyjadrujete súhlas s používaním všetkých súborov cookie v súlade s našimi zásadami používania súborov cookie. Prečítať viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré do vášho počítača umiestňujú vami navštívené webové lokality. Webové lokality používajú súbory cookie na uľahčenie efektívnej navigácie a vykonania určitých funkcií používateľom. Súbory cookie, ktoré sú potrebné na správne fungovanie webovej lokality, možno nastaviť bez vášho súhlasu. Všetky ostatné súbory cookie musia byť pred nastavením v prehliadači schválené. Svoj súhlas s používaním súborov cookie môžete kedykoľvek zmeniť na tejto stránke.