Bezlepkový tekvicový chlieb
- 100 ml vlažná voda (na kvások)
- 1 lyžička cukor
- ½ kocky droždie
- 250 g na jemno nastrúhaná tekvica na pečenie
- 400 g Bread mix dark Liana
- 30 g tekvicové semienka
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžica olivový olej
- 150 ml voda
- ryžová múka Liana na podsypanie
- V 100 ml vode rozmiešame cukor, rozdrobíme droždie a necháme 10 - 15 minút vzísť kvások.
- Do kuchynského robota dáme odváženú bezlepkovú zmes Bread mix dark, nastrúhanú tekvicu a ostatné suroviny spolu s vykysnutým kváskom z droždia. Vypracujeme cesto, prikryjeme fóliou a necháme v teple kysnúť 60 minút.
- Pracovnú dosku a vykysnuté cesto pomúčime a premiesime. Spočiatku bude cesto lepivé, preto si treba pomôcť plastovou vareškou. Neposypujeme zbytočne veľa múky, cesto musí byť jemné a vláčne. Vyformujeme bochník, pomúčime zo všetkých strán a vložíme do ošatky. Necháme 30 minút kysnúť.
- Do rúry vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlieb a na dno rúry položíme druhý plech na záparu. Rúru spolu s plechmi vyhrejeme na 240°C. Chlebík preklopíme na papier na pečenie, postriekame vodou a prenesieme na plech. Do spodného plechu nalejeme 250 ml vriacej vody. Pečieme 15 minút. Potom plech so záparou vytiahneme, teplotu znížime na 190°C, opäť chlieb postriekame vodou a pečieme 45 minút. 10 minút pred koncom pečenia ešte raz pokropíme vodou. Necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrý tip:
Ak sa Vám zdá, že je cesto veľmi jemné, kým sa rúra zohrieva, bochník v ošatke môžeme vložiť na pár minút do mrazničky, aby sa cesto po vyklopení veľmi nerozlialo.
- 100 ml vlažná voda (na kvások)
- 1 lyžička cukor
- ½ kocky droždie
- 250 g na jemno nastrúhaná tekvica na pečenie
- 400 g Bread mix dark Liana
- 30 g tekvicové semienka
- 1 lyžička soľ
- 1 lyžica olivový olej
- 150 ml voda
- ryžová múka Liana na podsypanie
Produkty k receptu