Bezlepkový tekvicový chlieb

  • Chlebík stvorený na jesenné obdobie v kombinácii tekvice a tekvicových semienok.
pre recept na Bezlepkové mrkvové bagety s tekvicovými semienkami kliknite sem.
Bezlepkový tekvicový chlieb
  • 0
    hodnotenie
  • Trvanie
    03:00
    (h:m)
  • Porcie
    14
    (ks)

Ingrediencie

100 ml vlažná voda (na kvások)
1 lyžička cukor
½ kocky droždie
250 g na jemno nastrúhaná tekvica na pečenie
400 g Bread mix dark Liana
30 g tekvicové semienka
1 lyžička soľ
1 lyžica olivový olej
150 ml voda
ryžová múka Liana na podsypanie
 

Postup

1. V 100 ml vode rozmiešame cukor, rozdrobíme droždie a necháme 10 - 15 minút vzísť kvások. 
 
2. Do kuchynského robota dáme odváženú bezlepkovú zmes Bread mix dark, nastrúhanú tekvicu a ostatné suroviny spolu s vykysnutým kváskom z droždia. Vypracujeme cesto, prikryjeme fóliou a necháme v teple kysnúť 60 minút.
 
3. Pracovnú dosku a vykysnuté cesto pomúčime a premiesime. Spočiatku bude cesto lepivé, preto si treba pomôcť plastovou vareškou. Neposypujeme zbytočne veľa múky, cesto musí byť jemné a vláčne. Vyformujeme bochník, pomúčime zo všetkých strán a vložíme do ošatky. Necháme 30 minút kysnúť. 
 
4. Do rúry vložíme plech, na ktorom budeme piecť chlieb a na dno rúry položíme druhý plech na záparu. Rúru spolu s plechmi vyhrejeme na 240°C. Chlebík preklopíme na papier na pečenie, postriekame vodou a prenesieme na plech. Do spodného plechu nalejeme 250 ml vriacej vody. Pečieme 15 minút. Potom plech so záparou vytiahneme, teplotu znížime na 190°C, opäť chlieb postriekame vodou a pečieme 45 minút. 10 minút pred koncom pečenia ešte raz pokropíme vodou. Necháme vychladnúť na mriežke.
 
Dobrý tip:
Ak sa Vám zdá, že je cesto veľmi jemné, kým sa rúra zohrieva, bochník v ošatke môžeme vložiť na pár minút do mrazničky, aby sa cesto po vyklopení veľmi nerozlialo. 
 
 

Čo si myslíte o tomto recepte?

0
Počet hodnotení: 0
Používaním stránok prevádzkovateľa LIANA GOLIAŠ s.r.o.
súhlasíte s používaním cookies, pomocou ktorých vylepšujeme naše služby.
Viac informácií.