Bleskový tmavý bezlepkový chlieb (pečený vo forme)
Ingrediencie
500 g Bread mix dark Liana
2 kávové lyžičky cukor
500 - 520 ml vlažná voda
10 g čerstvé droždie
1 - 1,5 kávová lyžička soľ
2 lyžice olej
rôzne semienka na posypanie
Postup
1. Pripravíme kvások z trochu vlažnej vody, cukru a droždia. Necháme 10 minút nakvasiť.
2. Do misky dáme Bread mix dark, soľ , pridáme pripravený kvások z droždia, semienka a zvyšnú vodu. Vymiesime mixérom s hnetacími metličkami asi 2 minúty. Nakoniec primiešame olej. Dáme do olejom vymazanej formy na pečenie. Cesto vo forme uhladíme naolejovanou lyžicou. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste podkysnúť 50 minút alebo kým cesto zdvojnásobí svoj objem.
3. Povrch cesta pred pečením potrieme zmesou vody a oleja. Posypeme semienkami, narežeme, aby po upečení nepraskol a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C asi 50 - 60 minút do zlatista. Po 30 - tich minútach pečenia môžeme chlieb postriekať lebo pokropiť vodou. Ihneď po upečení chlieb vyklopíme na mriežku. Ešte horúci postriekame vodou a necháme úplne vychladnúť.