Bezlepkové šamrole
Ingrediencie
Lístkovo - pľundrové cesto:
300 g Bakery mix Liana
250 ml voda
1 lyžička kryštálový cukor (na kvások)
15 g čerstvé droždie
250 g maslo alebo rastlinný tuk
Plnka:
4 ks vaječné bielky
240 g kryštálový cukor
2 ks Vanilínový cukor Liana
šťava z citróna
Dodatky :
žĺtok na potretie
ryžová múka Liana
Postup
Postup lístkovo-pľundrové cesto:
- 1. Zmiešame teplú vodu s cukrom a droždím a necháme vykysnúť. Do misky dáme Bakery mix, pripravený kvások z droždia, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 30 minút.
- 2. Na pracovnej podložke pomúčenej ryžovou múkou cesto rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla tak, aby okraje ostali prázdne. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a poprekladáme všetky 4 strany do štvorca. Odložíme cca na 15 minút do mrazničky.
- 3. Cesto opäť rozvaľkáme, poprekladáme do štvorca. Postup zopakujeme ešte 3 krát.
- 4. Rozvaľkáme cesto a radielkom narežeme na 2,5 cm pásiky.
- 5. Natočíme na rúrky na šamrole, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.
- 6. Pečieme pri teplote 180st 15 minút.
Postup plnka:
- 1. Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh. Položíme nad paru, po lyžici pridávame cukor a mixujeme 15 minút.
- 2. Odstavíme a naplníme vrecko s ozdobnou špičkou.
- 3. Vnútro naplníme od stredu z jednej strany a potom z druhej strany.
- 4. Nakoniec vrch pocukrujeme.