Bezlepkové mrkvové bagety s tekvicovými semienkami
- 150 ml vlažná voda
- ½ kocky droždie
- 1 lyžička cukor
- 120 g mrkva
- 300 g Bread mix white Liana
- 50 g ryžová múka Liana
- 100 g Bread mix dark Liana
- 210 ml voda
- 3 lyžice tekvicové semienka
- 1,5 lyžičky soľ
- 2 lyžice olivový olej
Dodatky
- na podsypanie ryžová múka Liana
- na potretie 2 lyžice olivový olej, 1 lyžica voda, ½ lyžičky sušený cesnak
1. Z droždia, cukru a vlažnej vody pripravíme kvások. Necháme cca 10-15 minút postáť na teplom mieste.
2. Surovú mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle. Dáme do kuchynského robota spolu s Bread mix white, Bread mix dark, ryžovou múkou, tekvicovými semienkami, soľou, vodou a kváskom z droždia. Necháme cca 5 minúť miesiť. Nakoniec pridáme olej a ešte cesto necháme premiešať. Zakryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť 60 minút.
3. Vykysnuté cesto ešte premiesime na pracovnej doske pomúčenej ryžovou múkou. Cesto podsypeme podľa potreby, aby vzniklo nelepivé, pružné cesto. V prípade, že sa zo začiatku príliš lepí, tak si môžeme pomôcť plastovou stierkou. Vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 8-9 častí (podľa toho aké veľké chceme bagetky). Každú časť vypracujeme na pomúčenej doske a potom vytvarujeme bagetu. Uložíme do formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Bagety treba ukladať ďalej od seba, pretože cesto ešte nakysne. Necháme prikryté podkysnúť cca 20 minút. Pred pečením nadrežeme a potrieme zmesou olivového oleja, vody a cesnaku.
4. Rúru vyhrejeme na 240°C. Dáme zovrieť cca 250 ml vody na záparu. Na spodok rúry vložíme plech a vylejeme zohriatu vodu. Do rúry dáme aj plech s bagetami a necháme piecť 10 minút. Potom spodný plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 180°C, bagety postriekame vodou a dopečieme 20-25 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
- 150 ml vlažná voda
- ½ kocky droždie
- 1 lyžička cukor
- 120 g mrkva
- 300 g Bread mix white Liana
- 50 g ryžová múka Liana
- 100 g Bread mix dark Liana
- 210 ml voda
- 3 lyžice tekvicové semienka
- 1,5 lyžičky soľ
- 2 lyžice olivový olej
Dodatky
- na podsypanie ryžová múka Liana
- na potretie 2 lyžice olivový olej, 1 lyžica voda, ½ lyžičky sušený cesnak
Produkty k receptu